Utazó

2015.10.06. 05:35

Valóságos kis Toszkána a Viharsarokban

Lőkösháza - Békés megye egyik eldugott csücskében áll a mostanra erdeti pompájában felújított Palladiszk stílusú Vásárhelyi-Bréda kastély.

Tóth B. Zsuzsa

Az országnak ezt a szegletét nem csak a Wenkheim és az Almásy família kedvelte annyira, hogy itt építtessen kastélyokat. Sokáig feledésbe merült, hogy egy romosan is gyönyörű épület áll Gyulától mintegy húsz kilométerre, délnyugatra Lőkösháza határában. Valami olyan csoda, amely ma, felújítva még inkább Toszkánai hangulatot varázsol a Viharsarokba. A klasszicista stílusú kastély megér egy kellemes kirándulást, ha már úgyis Gyulán fürdünk.

A Közép-Európában egyedülálló palladieszk, négy timpanonos, toszkán oszlopos kastély az itáliai építész, Palladio vicenzai Villa La Rotonda kastélyának utánérzése. A mediterrán hangulatú kastélyt megtépázta a több mint két évszázad, azonban két éve elkészült a felújítása, nyitva áll a látogatók előtt.

A Bréda kastély remek kirándulási cél az év minden szakában
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A kupola teremben némán leng a Foucault-inga, Galilei híres mondását bizonyítva: és mégis forog a Föld. A kiállítótér és látogatóközpont a modern technika vívmányainak segítségével, interaktív módon tárja elénk a kastély történetét és tulajdonosai életét, egy izgalmas építészeti kalandozás keretében. Az alagsori helyiségekben néprajzi kiállítást láthatunk. A kastélyban ma cukrászda is működik, a látványos épületet pedig gyönyörű, mediterrán hangulatú kastélypark veszi körül, amely gyakran esküvők helyszíne. A Bréda kastély fő attrakciója az Európában egyedülálló, kültéri 3D-s épületvetítés innen látható esténként.

A kastélyt 1806 körül építtette Kézdy-Vásárhelyi János Arad-Csanád vármegye alispánja. A Vásárhelyi család kúriáját és a környező birtokot a báró Bohus, majd a gróf Bréda, végül 1945-ig a Kovács-Sebestény család birtokolta. A népnyelv azonban a birtokot a Brédákhoz köti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!