Utazó

2014.08.12. 09:10

Mazuri-tavak: aktív pihenés a vizek, erdők, erődök és country vidékén

Lengyelország sokunk kedvence, nemcsak a sok vonásában közös történelem és a hagyományos magyar-lengyel jó barátság miatt, hanem mert viszonylag gyorsan elérhető, és síterepein, kirándulóhelyein, fürdőhelyein és városaiban a magyar turisták évtizedek óta szívesen látott vendégek.

Osváth Sarolta

A Mazuri-tavakat gyakran természeti csodaként, vagy a lengyel „ezer tó" vidékeként emlegetik, mivel mintegy 4000 kisebb-nagyobb tó található az ország északkeleti csücskében. A tórendszer még a jégkorszakból maradt meg, amikor Európa nagy részét jégtakaró borította. A tavak csatornákkal, folyókkal, vízi utakkal kapcsolódnak egymáshoz. A különleges élmény megszerzéséhez nem elég egy hosszú hétvége, a nyári hosszabb szabadságot érdemes ennek a vidéknek a felfedezésére szánni. Kisgyerekesek és biciklitúrázók is bátran belevághatnak egy mazúriai nyaralásba: nem fogják megbánni. Ez a vidék nyáron a horgászok, vitorlázók, szörfösök, kajakosok paradicsoma, a part menti erdők a túrázók, kerékpárosok számára kiváló aktív kikapcsolódási lehetőség, s közben – különleges történelmi látnivalókat is kínál.

Mesés a táj, Magyarországról mégis viszonylag kevesen keresik fel a Mazuri-tavakat, mely a vitorlás sport kedvelőinek egyedülállóan vadregényes terepet ad.

A túrázók is megtalálják a számításaikat, a négyezer tó mellett komoly erdőség húzódik, számtalan látnivaló várja az aktív szabadidő szerelmeseit. Fotók: a szerző felvételei

A tóvidék a Varmia-Mazúria vajdaságához tartozik, melynek fővárosa Olsztyn, a Lyna folyó partján fekvő város határain belül jellemző módon tizenhárom(!) tó van. Olsztyn gazdag történelme megannyi látnivalót hagyott ránk, például a Bem tábornok tér és az 1956-os forradalomról elnevezett híd. Itt látható Lengyelország egyik legszebb téglából épített gótikus temploma (Szent Jakab, XIV. század második fele).

A régió nyári fővárosa azonban Mikołajki – pár utcácskából álló lármás, zsúfolt városka, halász házakkal, marinával és megszámlálhatatlan számú panzióval, kis étteremmel és tavernával. Az egyik teraszra kiülve tipikus nyári lengyel ebédet is fogyaszthatunk, amely savanykás ízű levesből, a żurekből és sült halból áll. A nyaralóhelyen szezonban vitorlás versenyeket valamint úszófesztivált rendeznek. Krutyń innen alig fél óra autóval, ahol csónakázni lehet a meseszerű kis falu kristálytiszta vizű folyóján, ami igazán különleges élmény: az alig egyméteres vízben jól látni minden élőlényt. Másfajta élményt ad Ostróda városközpontjában található a Drwęckie-tó, amely többek között egy 800 méter hosszú vizisípályával rendelkezik, a parton modern amfiteátrum nyújt szórakozást, de megcsodálhatjuk az audiovizuális rendszerrel működő, zenélő, színjátszó szökőkutat is. Választhatjuk akár főhadiszállásként is a festői Giżycko-t, a Niegocin-tó partján. A harmincezer lakosú üdülőhely a vitorlások mekkája, de a kikötőből hangulatos hajókirándulásokat is tehetünk. Nagy divat manapság és igazi kaland a lakóhajó, amellyel bejárhatjuk a környéket, anélkül hogy szállást kellene keresnünk. A városközpont épületeiben is gyönyörködhetünk, pompásan felújították, igazi ódon, középkori kikötővárosi hangulatot árasztanak. A Mazuri-vidékre amúgyis jellemző country-zenének ez a város az egyik központja. A nyári „Piknik Country w Mrągowie" fesztiválon 80 éve lépnek fel lengyel és külföldi hírességek.

 

A Varmia-Mazúria vajdaságban látnivaló is akad bőven: a vidék az erődjeiről is híres. Giżycko mellett ne hagyjuk ki a XIX. század közepén épített, máig jó állapotban megmaradt Boyen-erődöt, amely jelenleg kulturális programok, koncertek, kiállítások helyszíneként is szolgál. Tudni illik, hogy Hitler is számos bunkert építtetett a Mazuri tavaknál. Akit érdekel, megnézheti a Giżyckótól nem messze Gierłożban található főhadiszállását, a „Farkas Vermet" is, ahol Stauffenberg gróf sikertelen merényletet követett el ellene. Rynben és Kętrzynben a német keresztes lovagrend lovagjainak erődjei maradtak fenn. Grunwald településtől délre pedig azok a mezők találhatók, ahol 1410-ben a lengyel és litván hadsereg katonái, Jagelló László lengyel király vezetésével győzték le a lovagrendet. Minden évben július 15-én, a csata évfordulóján megelevenítik az eseményeket.

A térséget behálózó csatornák mentén Elbląg városa is megér egy kirándulást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!