Vasmű

2013.02.18. 12:18

A Vasas elutasította: sztrájk lesz?

Az érdekvédők előre megmondták, mikorra és mennyi béremelést akarnak. Nem érték el. Úgy látszik, sztrájk lesz.

Pekarek János

Most úgy tűnik: elkésve és a meggyőzőnél kisebb mértékben változtatott álláspontján az ISD Dunaferr Zrt. vezetése, amikor az elmúlt pénteken, február 15-én, a kollektív szerződés által az évi bérmegállapodás aláírására meghatározott utolsó napon előterjesztette újabb javaslatát.Az   addig megvalósíthatónak tartott 2,1 százalékos béremelés  helyett a szakszervezetek előre bejelentett sztrájkfenyegetésének   árnyékában  váratlanul 3,5 százalékos alapbéremelést javasolt a cégvezetés.

A vasműben zajló idei bértárgyalások elválaszthatatlanok a tavalyi bérharcoktól.2012-ben összesen 3,1 százalék béremelés volt a vasgyárban. Ebből 1 százalékot a kormány által elvárt emelés keretében vezettek be. 2,1 százalékot a nyáron, az első félévre megajánlott tulajdonosi kezdeményezésre, mondván, hogy ha az év végéig sikerül megegyezni az új ösztönző bérrendszerről, akkor ismét 2,1 százalékot fizetnek.Sokszori halasztás után sem egyeztek meg. A második 2,1 százaléknyi emelés elmaradt.Erre az évre kezdetben ismét 2,1 százalékot ígért a cégvezetés, azzal, hogy a 13. és 14. havi, évek óta kiharcolt béreket idén nem fizetik ki, hanem e megtakarításból újítanák fel a január 20-án leállított I. kohót, a kéthavi bért pedig 2014-ben és 2015-ben fizetnék ki  ha a cég anyagi helyzete akkor megengedi.Most nincs megegyezés. Úgy tűnik: szerdától általános sztrájk lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!