Vasmű

2017.08.23. 15:41

Értékteremtő kapcsolatok: 25 éve a vállalatnál

Idén is köszöntötték a vállalatnál 25 éves, egybefüggő dunaferres munkaviszonnyal rendelkező munkavállalókat, akik átvehették Törzsgárda Biztosítási Kötvényeiket. Az új kötvénytulajdonosok közül három kollégával beszélgettünk.

Tóth Szilvia

A Kokszolóban kezdte pályafutását Várai Ágnes, a szabályozási és belső audit osztály főmunkatársa, majd a központi darukarbantartóknál volt kontrollingos. Rendszerszervező mérnök és mérnök-közgazdász, ezenkívül belső auditor képesítése is van. 1992-ben került az Igazgatóságra, az akkor a tervezési és pénzügyi területeket is felölelő kontrolling osztályra. Tizenhárom évig dolgozott itt, számviteli szakterületen. Részt vett az SAP R/2, majd az R/3 bevezetésében. 2004-től egészen más perspektívából látott rá a cégre, mivel átkerült az üzletfejlesztés és portfólió menedzsment területre.

Várai Ágnes

Jelenlegi munkájának egy része döntés-előkészítés, a Dunaferr tulajdonosi képviseletének támogatása a leányvállalatokban, másik része a belső auditok összefogásáról szól. Ágnes a tervezéstől a megvalósulásig végigkíséri a folyamatot, melynek célja a cég optimális működésének növelése, a vevői elégedettség növelése érdekében. A dunaferres elkötelezettség 25 év után tagadhatatlan:

- A mi korosztályunk más felfogással működik: egyetlen szempillantásból értjük egymást és a megoldásokra összpontosítunk. Az itt töltött évek sok tudást, sok formális és informális kapcsolatot adtak nekem, amit jól lehet hasznosítani egy-egy feladat megoldásában.

Szabadidejében szívesen és örömmel kertészkedik, de szeret utazni is a családjával, barátokkal együtt.

- Azt gondolom, hogy a testi-lelki egészségünkért mi magunk vagyunk felelősek, életünk során tanulnunk kell és értelmesen tevékenykedni. És persze az is kell, hogy legyen egy jó adag humorérzékünk a mindennapokhoz.

Lukácsi István, az Acélmű gyárvezető-helyettese, termelésvezetője metallurgus üzemmérnökként végzett a helyi főiskolán, majd megszerezte az okleveles kohómérnök végzettséget is a Miskolci Egyetemen 1991-ben. Pályafutását a FAM-on kezdte, acélgyártó és műszakos üzemvezető lett, később üzemvezető-helyettes. De fiatalon volt az NME Kohó- és Fémipari Főiskolai Kar szakoktatója is. 1996-1999 között az Acélmű technológiai vezetője lett. A következő években minőségügyi vezetőként a szabványalapú minőségügyi és környezetirányítási rendszerek irányításával foglalkozott. 2001-2007 között vezető technológusként az alaptechnológia fejlesztése, felülvizsgálata, műszaki fejlesztések irányítása volt a fő feladata. Saját bevallása szerint szerencsésnek érzi magát, hogy szerepe lehetett mind az Acélmű, mind a vállalat szempontjából fontos technológiai fejlesztések megvalósításában. Termelésvezetőként azt látja, hogy számottevő műszaki fejlesztés nélkül az Acélműnek nagyon nehéz feladata lesz, hisz a napi technológiai feladatok mellett tartani kellene a műszaki versenyt is a versenytársakkal.

Lukácsi István

S hogy mit gondol az eltelt 25 vasműs esztendőről?

- Számomra nem tűnt olyan hosszúnak ez az időszak, gyakran kaptam a vezetőimtől új lehetőségeket. Alapvetően mindegyik beosztásomat szerettem, mert azt gondolom, hogy általuk én is gazdagodtam. Azt szeretem, ha van konkrét feladat vagy kihívás a szakterületemen. Fontosak a Dunaferrnél létrehozott szakmai értékek, a város és az emberek szempontjából is. Ennek szellemében dolgoztak az elődeink, ez a mi feladatunk, ez kell, hogy legyen az utánuk jövők feladata is.

Szabadidejében örömmel foglalkozik fotózással, főleg épületeket, tájakat szeret megörökíteni. A sport világából a kerékpározás a kedvence. Nagyon érdekli az informatika, korábban rövidebb programokat is írt, ma már inkább szeret megtanulni, megismerni új szoftvereket.

Dukai István vezető karbantartási szakértőként dolgozik az ISD Kokszoló Kft.-nél. Tanulmányait a Bánkiban kezdte gépészként, majd 1983-ban a Dunaújvárosi Főiskolán szerzett diplomát karbantartó üzemmérnökként. Később megszerezte a műszaki ellenőr és a felelős műszaki vezető képesítéseket is épületgépész szakterületen. Pályafutását Dunaferr-ösztöndíjasként a műszerüzemben kezdte gyakornoki státuszban, gépész tervezőként. A katonaság után Dunaföldváron, a Gumiipari Szövetkeznél dolgozott gyártáselőkészítő vezetőként, majd anyagforgalmi osztályvezető lett. 1991-2007 között a Ferrocontroll Kft. vállalkozási irodavezetője volt. Ez a munka azért volt hasznos és értékes számára, mert itt a beszerzéstől a raktározáson át az értékesítésig minden területtel foglalkozhatott. 2008-tól dolgozik a Kokszolóban, először gépész főmunkatársként, majd 2010-től fejlesztés-előkészítési vezetőként és karbantartási szakértőként.

Dukai István

Néhány műszaki téma, amelyekben aktívan részt vett: a kokszkiporzás megszüntetése nedvesítő csiga segítségével, a tartálypark környezetvédelmi megfeleltetése, a kamragáz-hűtés modernizálása, valamint a Still-Claus üzem, a benzolüzem és a szárazoltók nagyjavításai. Jelenlegi munkahelyét kihívásokkal telinek találja, minden nap új problémákkal szembesül. Szereti a szerteágazó feladatokat, amelyek a speciális pornedvesítési kérdésektől kezdve a légtechnika, a környezetvédelem, a villamosság vagy akár az irányítástechnika területeit is felölelik.

Azon emberek közé tartozik, aki azon gondolkozik befelé jövet a gyárba, hogy aznap mivel kell foglalkoznia, érdekli és foglalkoztatja a munkája.

- 49 éves koromig a sport határozta meg az életemet, a dunaföldvári NB/1B-s csapatban kézilabdáztam. Csapatunk kétszer második helyet szerzett ebben az osztályban, jómagam pedig egyszer elnyertem a „Tolna megye legjobb kézilabdázója” címet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!