Vasmű

2015.03.04. 18:35

Vasmű: 3 évre szóló megállapodás, kohófelújítás, béremelés

Dunaújváros – Kölcsönös engedmények és áldozatok, három évre szóló megállapodás, kohófelújítás, béremelés.

Pekarek János

Megszületett a három évre szóló bér- és szociális megállapodás a vasműben: szerdán kora délután aláírták az erről szóló szerződést az ISD Dunaferr Zrt. vezetői, illetve a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet képviselői. A megállapodás tartalmazza, hogy 2015-ben 1,5 százalékos lesz az átlagos béremelés a vasműben: július elsejétől. (Tavaly július 1-től 2 százalék volt az emelés.) Jövőre a kormány által bejelentendő infláció mértékével, plusz 1,5 százalékkal, 2017-ben pedig az infláció fölött 2 százalékkal emelik a vasműben a béreket. A kollektív szerződést 2017. december 31-ig nem mondhatja fel a munkáltató a megegyezés szerint.

A cégvezetés vállalta, hogy idén november 30-ig átadja a felújított 2-es kohót. Ennek érdekében a dolgozók utáni önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseket márciustól decemberig két százalékkal csökkenti a cég. Ezt a következő két évben visszapótolják. Szabadságos bért is fizetnek: egyhavi összeget mindenkinek - 140 ezer forintig. Aki ennél többet keres, a különbözetet jövő április 10-ig megkapja a különbözetet.

Mucsi Zoltán, a helyi Vasas szakszervezet elnöke a megállapodást jó kompromisszumnak, vállalható eredménynek tartja. Hangsúlyozta: nagy eredmény, hogy az egyezség három évre szól, ez egyfajta biztonságot jelent a dolgozóknak.

Dr. Mezőközy András, az ISD Dunaferr Zrt. HR-igazgatója és szóvivője úgy fogalmazott: öröm, hogy van béremelés, ráadásul azt a Dunaferr 3 évre garantálja. Annak ellenére is, hogy a 2-es kohó átépítése és a meleghengerműi beruházások komoly megterhelést jelentenek a cégnek. Éppen ezért köszöni a munkavállalóknak, hogy ők is hoztak áldozatot ezért!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!