Vasmű

2016.10.27. 12:57

Lehengerlő hengerműfejlesztés - Jó hangulatú szabadtéri ünnepség zárta a beruházási szakaszt

Dunaújváros - Egy több évvel ezelőtt megtervezett, elkezdett, majd az acélipari világválság miatt félbeszakadt, aztán ismét elindított, kapacitásnövelő és minőségjavító modernizációs folyamat újabb szakaszának sikeres lezárását ünnepelték meg a vállalatnál szeptember 30-án.

Szirmai György

A rendezvény vendégei között ott voltak a Meleghengermű 2016. évi fejlesztési munkálataiban részt vevő hengerműs dolgozók, vezetők, a projektben közreműködő többi dunaferres szervezeti egység munkavállalói, vezetői, az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentjének tagjai, valamint a külső kivitelező cégek képviselői.

A gyönyörű Duna-parti környezetben megrendezett ünnepség résztvevői előtt Lontai Attila, a Meleghengermű gyárvezetője összegezte a fejlesztések céljait és eredményeit, nem mellőzve beszédében a humort sem.

Lontai Attila, a Meleghengermű gyárvezetője

2006-ban indult el az a folyamat, aminek célja a Meleghengermű termelési kapacitásának jelentős bővítése és ezzel párhuzamosan a kibocsátott termékek minőségének javítása volt. Első lépésként 2007-ben telepítésre került a Converteam-rendszer, mely biztosítja a kemencéktől a csévélőkig a hengerlés szabályozottságát. Ennek részei voltak az első három állványba telepített hosszúlöketű kapszulák és a hidromotoros hurokfeszítők, valamint a sori motorok hajtásainak cseréje. A következő lépcsőre 2009-ben került volna sor, így 2008-ra az eszközök döntő többsége legyártásra került. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a léptetőgerendás kemence telepítése. A 2008-as világgazdasági válság következtében ezek a folyamatok felfüggesztésre kerültek.Az események 2012 után gyorsultak fel ismét, miután a cégvezetés hathatós segítségével megteremtődtek a pénzügyi feltételei a beruházások befejezésének és a legyártott alkatrészek beszállításának. Így megvalósulhatott 2012-ben a léptetőgerendás kemence beindítása, 2014-ben a szelvénymérő és a felületellenőrző telepítése, 2014-2015-ben a készsori állványok megmunkálása. 2015-ben beérkeztek a beruházás folytatásához szükséges alkatrészek, 2016-ban a primer revétlenítő telepítése is megtörtént.

A kitüntetettek csoportja és Evgeny Tankhilevich cégvezető a díjátadás után (Fotó: ISD DUNAFERR)

A jelenleg megvalósított beruházásra tavaly óta folyamatosan készültek a meleghengerműs szakemberek, sok tétele már leállás előtt megvalósult, vagy jelentős előkészítő munkák folytak. A fejlesztések második szakasza ezzel befejeződött, azonban a szakemberek szerint egy technológiai rendszer sosincs kész teljesen, mindig lehet továbbfejleszteni. Még beüzemelésre vár a II. számú csévélő, le van gyártva Németországban az új hengercsiszoló és három daru is telepítésre vár. Végül pedig sorsára vár még két előnyújtó állványkeret is, melyek beépítéséről véglegesen nem szabad lemondani.

 

Elismerések a legjobbaknak

A rendezvény keretében Evgeny Tankhilevich cégvezetőtől vehették át a beruházás során legkiemelkedőbb munkát végző szakemberek a vállalat elismeréseit.

A kitüntetetteknek gratulált dr. Sevcsik Mónika HR- és RMS-igazgató, Lontai Attila gyárvezető, Mucsi Zoltán, a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti szövetség elnöke valamint Oláh István, a Dunaferr Ifjúsági Szervezet elnöke is.

ISD Dunaferr Zrt. Kiváló Dolgozója kitüntetésben részesültek:
Csiki István szakértő, Hollósi Tibor üzemvezető-helyettes, Krucsó Dániel művezető, Tenyér Balázs automatizálási mérnök, Tóth József csoportvezető, Vércse József üzemmérnök.

ISD Power Kiváló Dolgozó kitüntetésben részesültek:
Óhegyi Róbert szakértő és Rozbora Gábor üzemvezető-helyettes.

Meleghengermű Elismerő Oklevélben részesültek:
Gál Péter irodavezető, Hatvany Gergely automatizálási technikus, Irányi Péter csőszerelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!