Vasmű

2015.12.16. 16:39

Megtakarítás, hatékonyság

Dunaújváros – Az üzleti életben gyakorta alkalmazott tevékenység-kiszervezések egyik fontos, de nem kizárólagos, ugyanakkor a döntést alapvetően indokoló követelménye, hogy a külső partner bevonását követően az ellátandó feladat végrehajtása gazdaságosabban, pénzügyi megtakarítást eredményező módon történjen.

Dunaújvárosi Hírlap

Ez alapelv volt az ISD Dunaferr Zrt. informatikai szakterületének egyes részeit érintő kiszervezés esetében is. – Egy biztos, a kiválasztott partnerek, amellett, hogy az adott szakterület specialistái, mindig költségérzékenyebbek, mint a Dunaferr. A partnercégek kisebb szervezetű társaságok, mint a vasmű, ennek eredményeként gyorsabban reagálnak az igényekre és a változásokra – fogalmaz dr. Sevcsik Mónika RMS- és HR-igazgató. – Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy több kiszervezés alkalmával a partner új beruházásokat valósít meg társaságunknál, amelyeket egyúttal finanszíroz is. Ezek abszolút előnyök a Dunaferr számára. A kiszervezések megvalósítását követően a működési folyamatok naprakész követése, ellenőrzése mellett elkezdjük a várt megtakarítások kontrollálását is. Közel egy év elteltét követően megvizsgáltuk az IT infrastruktúra-kiszervezés eredményét, amiről elmondhatjuk: a gazdaságosság tekintetében teljes mértékben teljesültek az előzetes elvárások, és a megvalósított beruházások előnyeit is élvezzük munkánk során. Hogy melyek voltak a reorganizáció indokai, és milyen lépésekből tevődött össze a folyamat, arról Kókai Lászlóné IT-igazgatót kérdeztük: – A folyamat több mint két éve kezdődött. A menedzsment elvárása volt, hogy alacsonyabb költségek mellett kisebb létszámmal, ugyanakkor nagyobb üzembiztonsággal működjünk. Ezek az elvárások látszólag ellentmondanak egymásnak, mégis sikerült a célkitűzéseket megvalósítanunk. Ehhez a teljes folyamatot komplexen kezeltük. Egyrészt felülvizsgáltuk a szerződéseinket, és ahol csak lehetett, az ésszerűsség határain belül költségcsökkentéseket hajtottunk végre. Ezekből a megtakarításokból a cégvezetés jóváhagyásával visszaforgathattunk bizonyos összeget modernizációra. Ilyen volt például a személyi számítógépek cseréje.

Azokon a kritikus területeken, ahol forráshiány miatt nem tudtunk modernizálni, igyekeztünk a működési biztonságunkat, technológiai fejlődésünket kiszervezéssel is fokozni. Ezekben a szerződésekben szolgáltatási szinteket definiáltunk, amelyek garantálják, hogy az elöregedett infrastruktúra ellenére is jó színvonalon tudunk működni. Lényegében a működési kockázatainkat csökkentettük.

– Milyen gazdasági tényadatok támasztják alá a változás hatékonyságát?

– A 2012-es költségadatokhoz viszonyítva már 2014-ben is több mint 25 százalékos a megtakarításunk, ami több százmilliós nagyságrendű összeg. Ez a tendencia folytatódott 2015-ben is, így várhatóan tovább javulunk, és elérjük a 30 százalékos költségcsökkentést a teljes IT-költségvetésre vonatkozóan.

– Hogyan változott a szervezeti struktúra?

– A létszámunk szinte a felére csökkent. Huszonnégy munkavállalónkat érintette a kiszervezés. A hardverüzemeltetési és az alkalmazásfejlesztési területeken összevonásokat hajtottunk végre. A korábbi öt főosztály helyett mindössze kettő maradt. Új típusú működésünket stabilizáltuk. Szeretném megjegyezni, hogy ezekhez a sikerekhez minden IT-vezető és dolgozó kemény munkával járult hozzá, tehát ezek közös sikerek.

– Várhatók-e további szervezeti változások?

– A jelenlegi IT-területén sem további kiszervezésben sem leépítésben nem gondolkodunk. Köztudott azonban, hogy a közeljövőben a folyamatirányítás integrálódik az IT-szervezetbe. Ezen a területen szintén összevonásokat hajtunk végre, de ennek eredményeként jóval kisebb létszámveszteséggel számolunk az IT-területhez viszonyítva. A létszám- és költség-optimalizáció mellett a mérési adatok rendszereinek átláthatóságát, és hatékonyabb kihasználását céloztuk meg. Intézkedéseinket alapvetően négy csoportra osztjuk, vannak köztük költségcsökkentést célzók, a működés biztonságát fokozók, a technológiai hatékonyságot növelők, valamint a munkakörülményeket, életvédelmet javító intézkedések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!