Vasmű

2014.12.16. 00:50

Munkásgyűlés a jövőről

Dunaújváros - Köszönet a szociális békéért, kitűnő év, pozitív eredmény, várható fejlesztések: ezek voltak a fő témák.

Pekarek János

Munkásgyűlést rendeztek december 15-én, hétfőn a vasmű kultúrtermében. A gyűlést a két cégen belüli érdekvédelmi szervezet, a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági szervezet szervezte. A mintegy kétszáz résztvevő előtt Evgeny Tankhilevich foglalta össze a cégcsoport 2014. évben elért eredményeit, helyzetét, és a következő egy-két év kilátásait.

Mivel a munkásgyűlés zártkörű volt, a sajtót nem hívták meg, csak utólag érdeklődhettünk a történtekről. Két forrásunk dr. Mezőközy András, a vasmű hr-igazgatója és szóvivője, valamint Mucsi Zoltán, a Dunaferr Vasas elnöke volt. Ők egybehangzóan mondták el a történteket.

Eszerint Evgeny Tankhilevich cégvezető mindenkinek megköszönte a 2014-es évben végzett munkát. Úgy értékelte, hogy az előzőeknél jobb esztendőt zárt a Dunaferr, hosszú évek után először pozitív eredménnyel, bár számokat még nem mondott. Beszélt a Kelet-Ukrajnában kialakult szomorú helyzetről, aminek következtében nem érkezik onnan buga a vasműbe. Ezért jó, hogy a vasmű két kohóval, teljes kihasználtsággal működik.

Tankhilevich elismerte, hogy az ezévi eredményekhez a munkavállalók is, a szakszervezetek is hozzájárultak azzal, hogy szociális béke uralkodott a vasműben.

Az I-es kohó átépítése érdekében hozott áldozatot is megköszönte a munkavállalóknak, és bejelentette, hogy január elsejétől visszaáll minden a régi rendbe. Így a nyugdíjasok törzsgárdakötvényét és az aktív munkavállalók önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseit is újra a kollektív szerződésben rögzítettek szerint fizetik.

Rendkívül sajnálatosnak és a gazdasági kényszerhelyzetből fakadónak nevezte, hogy az év elején négyszáz munkavállalót kényszerültek leépíteni a vasműből. Megjegyezte, hogy jövőre folytatni kell a létszám-optimalizációt és a hatékonyság növelését, hogy piacon maradhasson a Dunaferr.

Mint mondta: a kiszervezés sem maradhat el, de pozitívum, hogy ezeknek az embereknek megmarad az állásuk, és a Munka törvénykönyve által előírt egy éves időtartamon túl is figyelemmel követik a kiszervezett dolgozóknak a sorsát.

A jövőről szólva Evgeny Tankhilevich megemlítette, hogy ő személy szerint optimista, a cég szerinte jó úton jár, és mindenképpen folytatni fogják a tárgyalásokat a szakszervezetekkel, többek között a bérekről is. A karácsonyi béreket pedig jövőre már január elsejétől beépítik a havi alapbérekbe.

Mucsi Zoltán a munkásgyűlésről elmondta: a hozzászólások között elhangzott, hogy 1500 aláírást gyűjtöttek a meleghengerműi darukarbantartók tervezett kiszervezése ellen. A hatékonyság növelésével kapcsolatban egy másik hozzászóló a kiszervezések miatti sok túlórát említette, mint ami sok pénzt visz el. Más szerint 2004-2008 között kótyavetyéltek el sok pénzt a vasműben.

A kokszolói kamragáz tisztítása is szóba került a fejlesztések között, mint 2016-os feladat Fotó: Ady Géza

Evgeny Tankhilevich a munkásgyűlésen külön beszélt a modernizáció szükségességéről

Ezek közül az egyik legfontosabb a II-es kohó felújítása, ami a kelet-ukrajnai helyzet miatt mindenképpen prioritást élvez. Emellett folytatódik a meleghengermű korszerűsítése, és legkésőbb 2016-ban megkezdenék a kokszolói kamragáz tisztításának fejlesztését. Ennek fedezete részben a cég pozitív eredménye lehet, de további forrást is keresni kellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!