Vasmű

2017.07.31. 08:25

Nyári nagyjavítás a Fémbevonóműben

Az ISD Dunaferr Zrt. Fémbevonóművében június 14-én kezdődött meg, és a tervezettnél hamarabb fejeződött be az idei nagyjavítás. A technológia több pontján is fejlesztéseket hajtottak végre a gyártóműben.

Szilágyi Irén

Bucsi Tamás gyárvezető elmondta, hogy az egyik legfontosabb beruházás a felületpassziváló berendezés teljes gépészeti és villamos átalakítása volt. A modernizációval a hat vegyértékű króm kiváltása történt meg a gyártási folyamatban. Ezt az anyagot használták mindeddig átmeneti felületvédelemre a gyártóműben, alkalmazása a fehér rozsda képződésének megelőzésére szolgál. Olcsó és bevált anyag, azonban az Európai Unió határozata értelmében 2017 szeptemberétől már nem lesz alkalmazható az iparban. Kiváltására a három vegyértékű króm a legalkalmasabb, ez az anyag terjedt el leginkább más európai acélgyártók gyakorlatában is.

A felületpassziváló berendezés átalakításával a három vegyértékű króm használata vált lehetővé a termelési folyamatban, megszűnt tehát a veszélyes anyag jelenléte a Fémbevonóműben, emellett a berendezés az átalakítással más passziváló anyagok felhordására is alkalmassá vált. A telepítés után a magyar tervezésben, hazai alvállalkozó kivitelezésében elkészült berendezés próbaüzeme folyik, a rétegvastagság optimalizálásában kell még a finomhangolásokat elvégezniük a szakembereknek, hogy a lemezméretek függvényében elérhessék az optimális rétegtömeget.

Az új horganylefúvó

Megtörtént a nagyjavítás folyamán a horganyzósorhoz kapcsolódó új horganylefúvó berendezés telepítése is, amellyel az üzem indulása óta szolgálatban lévő 27 éves gépet váltották ki, ami mára már elavult, működése megbízhatatlanná vált. A német gyártmányú berendezést a Gyártó Egység és a Fémbevonómű szakemberei telepítették.

Az átalakított felületpassziváló berendezés Fotó: ISD DUNAFERR

Teljes körűen átvizsgálták a leállás ideje alatt a hőkezelő kemencét is. A lehűtést követően nagytakarítást végeztek a kemencetérben, hiszen a berendezés tisztasága direkt módon befolyásolja a lemezminőséget. A falazatot szinte tökéletes állapotban találták, csak kisebb javításokra volt szükség. Átvizsgálták a kemence II-VI. zónájában működő 60 sugárzócsöves égőt, és első körben 11 darab cseréjére került sor. A folyamatos intenzív használat miatt az égők tönkremennek, így az égőcseréket az anyagi lehetőségek függvényében folytatni kell a jövőben is. A kemencénél kísérleti jelleggel két görgő cseréjére is sor került. A korábbi, sima felületű görgőkkel szemben az újak úgynevezett "kefés" felületűek, ezáltal megakadályozzák a reve megtapadását a görgők felületén. Ennek célja a felületi minőség további javítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!