Vasmű

2016.01.28. 14:55

Programok és ösztönzés idén is

Dunaújváros – Az ISD Dunaferr Zrt. munkavédelmi hatékonyságának javítása érdekében a 2016. évre is szükséges a munkavédelmi célok területenkénti, irányított meghatározása és a teljesülést elősegítő ösztönző paraméterek kijelölése.

A tavalyi év nem mondható sikeresnek a vállalatnál a munkavédelmi helyzet szempontjából. Ezért is kiemelten fontos, hogy folytatódjanak a balesetmegelőzést elősegítő és a munkavállalók ismereteit bővítő szakmai programok, a munkavédelmi szabályok betartását vizsgáló célellenőrzések. Mindemellett a vállalatvezetés az anyagi ösztönzés rendszerét idén is fenntartja, maximálisan mintegy 40 millió forintot elkülönítve erre a célra. A részleteket Serhiy Klyuchkin biztonsági és védelmi igazgató ismertette.

– A MEBIR-rendszerben (Munkahelyi Egészségvédelmi és Biztonság Irányítási Rendszer) a vállalati munkabiztonsági helyzetkép elsődleges, fő számszerűsített mutatója az ipari baleseti frekvencia, tehát az egymillió munkaórára jutó olyan balesetek száma, amelyek ipari tevékenység, munkavégzés közben következtek be. Másodlagosan a teljes frekvenciaértéket vizsgáljuk, amely magába foglalja az összes balesetet, tehát azokat is, amelyek például közlekedés során történtek. A vállalat vezetése hosszú távú célként fogalmazta meg e mutatók tekintetében az európai uniós átlag szintjének elérését, megtartását, illetve lehetőség szerint az átlag alatti szint elérését. Figyelembe véve, hogy a technológiában alapvető változás nem történt, 2015-ben az egymillió munkaórára vetített balesetszám nem csökkent, hanem ismét emelkedett, és a táppénzes napok száma csökkenő tendenciájának meredeksége is csökkent. Az ISD Dunaferr Zrt. egészére vonatkozó célok 2016-ra a 2015. évivel azonosak: a baleseti frekvenciamutató értéke kisebb legyen, mint 6,5, az ipari baleseti frekvenciamutató értéke kiesebb legyen, mint 5,0, a táppénzes napok száma pedig hosszabb távon tovább csökkenjen. A megfogalmazott célokat 2015. december 3-ai ülésén jóváhagyta a vállalatnál működő Paritásos Munkavédelmi Testület.

– A két fő mutatószám mellett milyen, nem számszerűsített munkavédelmi célokat határoztak még meg?

– Az egyik fontos cél továbbra is a munkahelyi rendezettség, szervezettség és láthatóság (vizualizáció) javítása és fejlesztése. A megvalósítás eszközeként folytatódik a vállalatnál a 6S-program, a meglévők mellett újabb területek kijelölésére kerül sor gyártóművenként, igazgatóságonként. A program megvalósítása az eddigiekhez hasonlóan folyamatos ellenőrzés mellett zajlik majd. Növelni szeretnénk a munkavédelemi tudatosságot és felkészültséget, a személyi okból bekövetkező munkabalesetek számának csökkentése érdekében. Ezt a munkavédelmi tudatosságot elősegítő programok megvalósításával szeretnénk elérni. A gyártóművi és Irányítás-szintű biztonsági hónapok koncepciójának folytatása, megerősítése, kiterjesztése fog megvalósulni. A gyártóművi biztonsági hónapok keretei között munkaegészségügyi napok szervezését tervezzük, ezek főbb témái között szerepel az elsősegélynyújtás, a különböző üzemi bejárások, tanácsadás a védőeszközök használatára vonatkozóan, orvos- páciens-találkozók, előadások megszervezése, vagy a stresszkezelés különböző módszereinek megtanítása. A munkavállalók körében is nagyon  közkedveltek például a családi napok, amelyek során többek között gyárlátogatásra, emellett a szabadidőparkokban különböző sportrendezvényekre, közös kikapcsolódásra is sor kerül. A már elkészültek után további témákban is tervezzük munkavédelmi oktatófilmek készítését. Fontos feladat a munkavédelem szakmai programjának sikeres megvalósításához szükséges feltételrendszer fejlesztése is. A kockázatértékelés, kockázatkezelés továbbfejlesztése során – az informatikai háttér biztosításának függvényében – szeretnénk adatbáziskezelő-rendszert kialakítani az egyéni munkakörönkénti nyilvántartásokhoz, például a védőeszköz-juttatás, vagy a főbb egészségkárosító kockázatok tekintetében.

– A nem kívánt események bekövetkezésének megelőzésére rendszeresek a különböző ellenőrzések.

– Így van, a célellenőrzési rendszer működtetése, fejlesztése továbbra is alapvető, állandó feladat. A biztonsági, tűzmegelőzési, munkavédelmi, környezetvédelmi és más kapcsolódó szervezeti egységek közös célellenőrzési programjának kidolgozása folytatódik az idei évben is, és tervezettek továbbá a munkahigiénés ellenőrzések. Az alvállalkozók auditálási rendszerének működtetése, a célellenőrzések elvégzése is elengedhetetlen, hiszen számos kisebb-nagyobb cég végez munkát a vállalat területén. Náluk is előfordulnak nem kívánt események, tűzesetek, balesetek. Velük együtt kell fenntartani és fejleszteni a biztonsági rendszert.

– Mit lehet tenni annak érdekében, hogy a már megtörtént események következményeit minimalizálják?

– Nagyon fontos a mentés feltételeinek folyamatos fejlesztése. Az üzemi mentőszolgálat, a létesítményi tűzoltóság és a katasztrófavédelmi szervezet együttműködésének javítása, a közös, tervszerű gyakorlatozás folytatása. A VR-tervek programozott gyakorlatoztatása, és természetesen a mentés eszközeinek folyamatos fejlesztése. Fontos megjegyezni, hogy a jó eredmények elérésének egyik legfontosabb eszköze a pozitív megerősítés. Ennek érdekében a motivációs rendszer fejlesztése is napirendre került, a munkavédelmi teljesítmények mérésére alkalmas új indikátorok bevezetésével. A konkrét anyagi juttatásokban is megnyilvánuló ösztönző program működtetésével is szeretné elősegíteni a vállalatvezetés a munkavédelmi helyzet javulását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!