Röviden a DUNAFERR-ről - Több mint ezer munkahelyet védtek meg a Dunaferrnél

2016. szeptember 29., 12:35 szerző: Bajusz György
Dunaújváros - A vállalatcsoport életét alapvetően meghatározó események zajlottak le szeptember 21-én az ISD Dunaferrnél: A délelőtt folyamán Evgeny Tankhilevich cégvezető fogadta Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkárt.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az ISD Dunaferr társaságcsoport Magyarország meghatározó jelentőségű acélgyártó komplexuma, az ország egyik legnagyobb termelő vállalategyüttese.

Éves acéltermelő kapacitása mintegy 1,75 millió tonna. Integrált technológiájának köszönhetően a társaságcsoport az iparági termékek széles körét kínálja: melegen hengerelt, pácolt, hidegen hengerelt, tűzi horganyzott acéltekercseket és táblalemezeket, valamint hidegen hajlított idomacélokat.

A társaságcsoport gazdasági tevékenysége, eredményessége, foglalkoztatáspolitikája és közéleti szerepe Dunaújváros és térségének életét is szinte minden vonatkozásban befolyásolja.

A társaságcsoport jelenleg 5325 főt foglalkoztat, de a beszállítókkal együtt több mint 12 ezer ember megélhetését biztosítja vagy járul hozzá.

Cseresnyés Péter (balról) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár, dr. Sevcsik Mónika reorganizációs és management support és HR-igazgató, dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő valamint Pákozdi Szabolcs, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a tájékoztatón
Fotó: ISD DUNFERR

A megbeszélésen jelen volt dr. Galambos Dénes, a körzet országgyűlési képviselője valamint dr. Sevcsik Mónika reorganizációs és management support és HR-igazgató. Az egyeztetésen többek között a vasmű gazdasági és munkaügyi helyzetéről, az elmúlt hónapok együttműködésének eredményeiről és a közös munkálkodás további lehetőségeiről tárgyaltak a felek. Ezt követően a sajtó képviselőit dr. Sevcsik Mónika és Cseresnyés Péter közösen arról tájékoztatta, hogy a Dunaferr lezárta a 2013 őszén kezdeményezett 890 fő valamint visszavonta a 2016 áprilisában bejelentett, további 300 fő elbocsátására vonatkozó szándékát. A közel 1200 főre vonatkozó létszámleépítésből 242 személyt érintő csökkentés valósult meg az elmúlt három évben. A véglegesen távozott dolgozók közül többeket új munkahely megszerzésében és átképzésben támogatott a vállalat Acélalapítványa. Az azóta eltelt időszakban a gyár komoly reorganizáción ment keresztül és az elmúlt évben már nyereséget termelt.

„Túl vagyunk a gyár életének egy igen nehéz időszakán - mondta Dr. Sevcsik Mónika RMS- és HR-igazgató. - Átszervezések és költségcsökkentések révén sikerült növelni a gyár működési hatékonyságán, és mindkét kohó felújításával modernizáltuk a technológiát, mely által munkahelyeket őriztünk meg. A modernizálási folyamat betetőzéseként pedig a napokban átadjuk a felújított Meleghengerművet is. Ez a beruházás közel 20 százalékos kapacitásnövekedést és egyúttal minőségjavulást fog eredményezni annak érdekében, hogy képesek legyünk új piaci szegmensek kiszolgálására. A napokban került aláírásra a Nagyolvasztóműhöz tartozó Zsugorítómű környezetvédelmi jellemzőit jelentős mértékben javító újabb fejlesztési szerződés, mely szintén 2016-ban záruló beruházás lesz. Soha nem titkoltuk, hogy a folyékony gyártási fázis megtartását pusztán gazdasági okok nem indokolták volna, de a vállalatvezetést szociális megfontolások is vezették döntéseiben.”

„A magyar kormány közel félmilliárd forinttal járul hozzá a most meghirdetett munkaerő-megtartó programhoz. Úgy gondolom, példaértékű a vállalat és a kormányzat közti együttműködés, amelynek köszönhetően több mint ezer állást sikerült megtartani” - mutatott rá Cseresnyés Péter államtitkár.

Balogh Béla, az országos Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke és Mucsi Zoltán, a Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke örömmel üdvözölte a II. számú kohó felújítását és a meleghengerműi beruházás közelgő befejezését. Hangsúlyozták, hogy ezzel stabilizálódtak a biztonságos foglalkoztatás feltételei a Dunaferr társaságcsoportnál.

Reagálásukban kiemelték, hogy az acélipari válság negatív hatásai ellenére a Dunaferr társaságcsoportnál jók a munkaügyi kapcsolatok és a munkavállalók magas szintű juttatásait kollektív szerződés biztosítja.

Megelégedéssel nyugtázták, hogy a munkaerő-piaci állami támogatás hatására középtávon a Dunaferrnél nem kerül sor csoportos létszámleépítésre.

Dr. Sevcsik Mónika ismertette a vállalat elmúlt évi és 2016 első hat hónapjának gazdasági eredményeit is. Eszerint a 2015-ös évet 272 Mrd Ft bevétellel és 2,8 Mrd Ft EBITDA-val zárta a vállalatcsoport. A 2016. évi várható árbevétel eléri majd a 315 Mrtd Ft-ot, ehhez 5,8 Mrd Ft EBITDA várható, melyből 2016. I-VI. hónapban már 1,5 Mrd Ft EBITDA-t elért a társaság.

 

A fejlesztésekre helyezi a hangsúlyt a Dunaferr

Bajusz György

2016. szeptember 29., 12:35 szerző: Bajusz György

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...