Vasmű

2015.12.16. 16:40

Sikeres keverőátépítés

Dunaújváros – A nyersvaskeverő berendezés átépítése az Acélmű egyik legfontosabb, kétévente ismétlődő beruházása. A folyamat egyes lépéseiről korábban már beszámoltunk, ezúttal a munkát irányító és a beruházásban résztvevő szakemberek összegzését olvashatják.

Mihalik Sándor projektvezető, üzemgazdasági vezető: – A nyersvaskeverő átépítési beruházását október 5-től november 16-ig terveztük, és minden munkát – az átépítés közben nem tervezetten adódóakat is – elvégezve 2015. november 16-án 14 óra 10 perckor az első nyersvasbeöntéssel fejeztük be. Az eddig beérkezett számlák alapján elmondható, hogy várhatóan a tervezett költségszint alatt sikerült a beruházást végrehajtani, a pontos tényköltséget december közepén fogjuk látni. Összességében egy jól megtervezett és összehangolt beruházásról beszélhetünk, ami nem jöhetett volna létre a kapcsolódó szakterületek vezetői, munkavállalói és a külső vállalkozók hatékony munkája nélkül.

Ezúton szeretném megköszönni mindazok munkáját, akik a Biztonsági, Beszerzési, Beruházási és Eszközgazdálkodási Igazgatóság, a műszerkarbantartó üzem, a Gyártóegység, az Acélmű üzemei, a DuszerKft., és az In-Kal Security részéről az előkészítésben és a tényleges munkában tevékenyen részt vettek.

Szikra Tamás konverter üzemvezető: – A nyersvaskeverő ún. kitörését a gépkezelők két nap alatt végezték el a főolvasztár irányításával. A takarítást az üzem technológiai személyzete hajtotta végre Csőregi László üzemvezető-helyettes vezetésével. Sikerült gyorsan elvégezni a munkát, így időben át tudtuk adni a területet a karbantartóknak. Az új keverő beüzemelése és átadása időben megtörtént, működése az elvártnak megfelelő. Az átépítés alatt a nyersvas előkészítése másként zajlik, ekkor két beöntő üstben történik a nyersvasforgalmazás. A keverő szerepe a hőmérséklet és az összetétel homogenizálása és a pufferfunkció. Kisebb problémát okoztak a nyersvas beöntésekor a konverterből való nagyobb kilángolások. Ennek oka, hogy a kohós üstöket növelt mennyiségű nátrium-karbonáttal (szódával) kezelték, hogy csökkentsék a tapadványképződést. A kilángolások miatt többször meg kellett szakítani a beöntést, és a daruszerkezet is nagyobb igénybevételnek volt kitéve.

Gyerák Tamás főmérnök, Acélmű-gyárvezető: – Sikeres beruházáson vagyunk túl. Az előkészületektől a befejezésig több hónap telt el, minden munkafázis gördülékenyen, szinte probléma nélkül zajlott. A keverő termelésbe való visszavétele most különösen fontos időszakban következett be, hiszen decemberben a II. nagyolvasztó átépítésre leáll, az egykohós üzemmód idején még fokozottabban szükség van a nyersvaskeverőre. Köszönet illet mindenkit, aki részt vett a projekt menedzselésében, kivitelezésében.

 

Lukasz Papiernik, a ZM Invest S.A. tervezőmérnöke, aki supervisori tevékenységet végzett a nyersvaskeverő átépítésekor: – A munkakapcsolat a magyar kollégákkal nagyon jó volt, minden segítséget megkaptunk, amit csak kértünk. A tolmács, Cislo Waldemar is szinte folyamatosan műszakban fordított és hozzájárult a gördülékeny munkavégzéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!