Vasmű

2013.02.21. 10:06

Sztrájkol a kokszoló és az acélmű is

Újabb üzemek csatlakoztak a sztrájkhoz az ISD Dunaferr Zrt-nél.

Pekarek János

17:10 Mucsi Zoltán, a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke csütörtökön délután fél ötkor azt nyilatkozta lapunknak, hogy az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetőjével, Evgeny Tankhilevich-csel folytatott tárgyalás során nem hogy nem közeledtek vagy változatlanok maradtak az álláspontok a két fél között, hanem egyenesen távolodtak.

Mucsi úgy érvelt: az érdekvédők (a Vasas, illetve az Ifjúsági Szervezet) eddig azt hitték, hogy a munkáltató által javasolt 3,5 százalékos, és az érdekvédők szerint szükséges 5,2 százalékos béremelési különbözetről vitatkoznak. Tankhilevich azonban, mondta Mucsi Zoltán, a csütörtök délutáni megbeszélésen úgy nyilatkozott, hogy az ISD konszern vezetői szerint (ide tartozik a dunaújvárosi vasmű is) amíg sztrájkfenyegetés áll fenn itt, addig nem lesz megállapodás.

A cégvezető Mucsi szerint felajánlotta később: csomagban tárgyaljanak a bérmegállapodásról. Kössenek középtávú egyezséget. Ennek alapja az lenne, hogy a 13. és 14. havi béreket átütemezik. Ezek későbbi kifizetésére azonban az érdekvédők nem látnak garanciát.A tárgyalások pénteken folytatódnak a cégvezetés és a szakszervezetek között.Mucsi Zoltán bejelentette: szolidaritást vállalnak a Hankook Tire Magyarország Kft. dunaújváros-rácalmási üzemében csütörtökön délután, ugyancsak bérviták miatt alakult sztrájkbizottsággal.

16:20 Változatlanok az álláspontok a vasmú bérsztrájkjában a cégvezetés szerint.

Az ISD Dunaferr Zrt. csütörtökön délután négykor rüvid közleményt adott ki. Eszerint változatlanok az álláspontok az érdekvédők és a cégvezetés között. Sztrájk alatti konzultációs megbeszélést folytattak a munkáltató és az érdekvédelmi szervezetek képviselői csütörtökön délután az ISD Dunafer Zrt-nél. A tárgyaló felek korábbi álláspontjai álláspontjai egyelőre változatlanok, a munkabeszüntetés tovább folytatódik a vállalatnál, azonban mindkét fél kinyilvánította szándékát a tárgyalások folytatására. Pénteken újabb egyeztetésre kerül sor.

11:03 A cégvezető tárgyalásra hívta a szakszervezeteket. A bérkövetelések teljesítéséért szerdán délután egy órakor megkezdődött általános sztrájkhoz újabb üzemek csatlakoztak a Dunaferr-ben. Míg az első napon a hengerművek és a szállítás bizonyos részei szüntették be a munkát, azóta a kokszolóban és az acélműben is sztrájkot szerveztek.

Mivel ezek a technológia jellege szerint folyamatosan működő meleg üzemek, ezért nem napi 24 órás munkabeszüntetésről van szó. Az acélműben például naponta két órán át áll le a munka. A konverter, a folyamatos acélöntőmű és a kiszolgáló üzemek a kellő előkészítés után minden nap délután egy és három óra között szüntetik be a munkát.

Ehhez már délelőtt tíz órától elő kell készíteni a berendezéseket. A terület szakszervezeti felelőse, Győri Gábor lapunknak elmondta: mindaddig, amíg a két hengermű és a szállítás sztrájkol, addig az acélműben is napi két órára leállítják a berendezéseket szolidaritásuk jeléül. Csak a biztonsági szempontból legfontosabb területeken működtetik a törvényben előírt elégséges szolgáltatást.

Hasonlóan sztrájkolnak a kokszolóban is. Mucsi Zoltán, a sztrájkot szervező egyik szakszervezeti tömörülés, a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke azt mondta: a főbb termelőüzemeknél folyamatosan várható hosszabb-rövidebb munkabeszüntetés a nyomásgyakorlás érdekében. Azt azonban nem akarják, hogy a vasmű mind a hétezer dolgozója leálljon. Csak a legfontosabb helyeken kívánják demonstrálni a dolgozók szolidaritását. Mucsi közölte velünk: értesítést kapott, hogy a külföldi tárgyalásaitól visszatérő Evgeny Tankhilevich cégvezető csütörtökön délután találkozni akar a sztrájk irányítóival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!