Vasmű

2016.01.28. 15:14

Terv szerint halad a bontás

A megfelelő előkészítés után, a vonatkozó technológiai utasítás előírásai szerint zajlott a II. számú nagyolvasztó leállítása az ISD Dunaferr Zrt.-nél.

Amint azt Cseh Ferenc, a Nagyolvasztómű gyárvezetője elmondta, 2015. december 19-én 21 óra 50 perckor állították meg a berendezést. Ezt megelőzően a kora hajnali órákban csapolták le az utolsó adag nyersvasat a kohóból. A leállítási elegy beadagolása után következett az anyagoszlop leengedése és a kohó kifúvatása. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a kohásznyelven csak „medvének” nevezett olvadék lecsapolása. Ezt a nagy körültekintést és speciális nyersvasgyártási tapasztalatokat igénylő műveletet is sikeresen megoldották a dunaferres kohászok, bár ezúttal különböző műszaki okok miatt hosszadalmasra nyúlt a folyamat. A következő napokban a kohó lehűtése, vízzel történő elárasztása zajlott. December 23-án kezdődött meg a bontás, de az év végi ünnepek, munkaszüneti napok miatt csak kisebb előkészítő munkálatokat tudtak végezni a szakemberek. Az „igazi” bontási időszak idén január 4-én indult el. A legnagyobb feladatot a torokzár-szerkezet kibontása, a páncél kivágása, majd ezen terület hűtőlapjainak kiszerelése jelentette. Ezután következik a kohó „kikaparása”, vagyis a tapadványok és a maradó tűzálló falazat eltávolítása. Ezzel párhuzamosan a nem a központi munkálatokhoz tartozó járulékos szerelési, építés-előkészítési munkálatokkal is haladnak előre a szakemberek.

A bontásban a Nagyolvasztómű saját dolgozói mellett a Dunaferr más területeinek (elsősorban a Gyártóegység) munkavállalói és külső vállalkozások is közreműködnek. A munka az előzetesen tervezett ütem szerint halad, a gyárvezető szerint a bontást és az átépítést követően a kijelölt időben elindulhat majd a nyersvasgyártás a II-es kohoban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!