Vasmű

2016.11.24. 15:30

Új igazgató az MVAE-nél - Jobb információáramlás, szakmai rendezvények, tematikus működés

Dunaújváros - Taggyűlést tartott október 28-án a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés. A taggyűlésen a szervezet igazgatójává választották dr. Móger Róbertet, az ISD Dunaferr Zrt. metallurgiafejlesztési főosztályvezetőjét.

Sz. I.

A frissen megválasztott vezetővel szakmai céljairól, terveiről beszélgettünk.

- Hogyan változott az MVAE szerepe az utóbbi időszakban, milyen súlyt képvisel a szervezet a magyar és európai gazdasági életben napjainkban?

- Az 1968-ban létrehozott és 1980-ban önálló egyesüléssé alakult Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés az iparág szakmai érdekképviseletei szervezete. Alapvető feladata elsősorban a tagvállalatok érdekvédelme a magyar kormányzat és az Európai Unió tekintetében egyaránt. Az egyesület az Eurofer, az európai érdekképviseleti szervezet tagja is egyúttal, folyamatos információáramlás mellett pró és kontra, hiszen az MVAE egyik alapvető feladata az is, hogy figyelemmel kövesse az uniós és a nemzetközi acélipari trendeket és reagáljon azokra. A szervezetnek jelenleg 12 tagvállalata van, amelyek vaskohászati, vaskohászattal kapcsolatban álló kereskedelmi (hulladék, késztermék), alapanyaggyártó, kutató, minőségüggyel foglalkozó és energiaszolgáltató társaságok.

Az 1968-ban életre hívott Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés tizenkét tagvállalata közül az ISD Dunaferr Zrt. a legnagyobb. Fotó: ISD Dunaferr

- Milyen munkaszervezettel dolgozik jelenleg az egyesülés?

- A budapesti központi iroda feladata alapvetően az érdekképviselet, a nemzetközi kapcsolattartás és kommunikáció. 2014-ben létrejött a dunaújvárosi szolgáltatási iroda, amelynek szakértői csoportja sokrétű tevékenységet végez, a tagvállalatok felé és külső piacokra egyaránt szolgáltat. Többek között menedzsmentrendszerek belső auditálásával, többféle szakterületre kiterjedő tanácsadással, oktatások, képzések szervezésével foglalkoznak.

- Milyen valós mozgástere van az egyesülésnek manapság a hazai és uniós szakmapolitikában?

- A magyar kormány számos esetben kikéri és figyelembe is veszi az egyesülés szakmai álláspontját, véleményét. Az uniós színtéren nyilván korlátozottabbak a lehetőségeink, hiszen a kompromisszumokon alapuló döntéshozatali folyamatban Magyarországnál és a magyar acéliparnál sokkal jelentősebb súlyt képviselő tagországok, tagvállalatok alakítják a történéseket, de igyekszünk hallatni a hangunkat minden fontos szakmai kérdésben.

dr. Móger Róbert, a szakmai szervezet frissen megválasztott elnöke

- Miként képzeli el az MVAE jövőbeni működését?

- Amellett, hogy a tagvállalatok között is egy élőbb", aktívabb kapcsolatrendszert szeretnék ösztönözni, a tervek között szerepel az is, hogy információáramlással, szakmai rendezvényekkel elérjük a tagvállalataink vevőiből álló kört is, erősítve, bővítve ezzel is a tagvállalatok piaci pozícióit, üzleti lehetőségeit. Az egyik célterület, amely felé nyitni szeretnénk, az a gépjárműipar, összhangban az ISD Dunaferr csoport készülő középtávú stratégiájával, amelyben az autóipari beszállítás nagyon hangsúlyos szerepet kap. A másik ilyen terület az építőipar, ahová az alapanyag-gyártással foglalkozó tagvállalatainknak vannak kapcsolódási pontjai. A jövő évben indítanánk útjára workshop jelleggel azokat az üzleti partnertalálkozókat, ahová a vállalati szféra képviselői, a tagvállalataink vevői mellett a kormányzati szereplőket is meghívnánk. Ezeket tematikus felépítéssel képzeljük el, egy-egy termékcsoportra fókuszálva. A lapostermékek, vagy a betonacélok mellett izgalmas téma itt például a nemesacélok kérdésköre is. Ha az együttgondolkodásból, az információcseréből hasznos dolgok jönnek létre, akkor a jövőben rendszeressé szeretnénk tenni ezeket az alkalmakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!