Vélemény

2017.08.18. 15:24

A DH egypercese - Hétköznapi tudomány

Végre fontos, a mindennapi élet sorsdöntő kérdéseit feltáró területek felé fordultak - ezúttal a svéd - tudósok.

Szabó Szabolcs

Örömteli, hogy már nem a világűrt akarjuk meghódítani, és nem a múltban vájkálunk, hanem a leglényeg megfejtése a célunk. Ez kérem a hétköznapi tudomány forradalma. Kibontjuk: a svéd doktorok állítják, perdöntő bizonyítékot találtak arra, hogy a scotch - azaz az igazi skót whisky - bizony vízzel a legjobb. Az idézett sajtószemle szerint a kérdés évszázadok óta megosztja e szeszesital rajongóit: tisztán vagy vízzel keverve a legízletesebb a skót whisky?

A svédek számítógépes szimulációval arra a megállapításra jutottak, hogy vízzel hígítva jobban a felszínre jönnek az ital ízei.Szó szerint: a whiskyben lévő alkohol ugyanis a pohár vagy az üveg aljára nyomja az ital füstös ízéért felelős gvajakolt. Az alkoholtartalom csökkenésével viszont ellenkező irányú folyamat zajlik le, ami javítja a whisky ízét. A kutatásvezető Bjorn Karlsson szerint a hígítás finom egyensúlyán múlik, hogy a víz rontja vagy javítja-e a scotch ízét. Remek, ezen információkkal is többek lettünk. Azonban, újabb kutatási területnek ajánlanám svéd barátainknak, hogy szakmai alapon adjanak választ ama kérdésre, hogy a lecsóhoz a hagymát szálasra vagy kockára javallott-e szabdalni?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!