Vélemény

2017.08.14. 16:04

A DH egypercese - Nyugaton (is) hajnalodik

A világ leggazdagabb embere szerint a „nyitott ajtók” politikája hosszú távon tragédiához vezet.

Várkonyi Zsolt

Bill Gates egy német napilapnak adott interjút - még júliusban - korunk nagy kihívásairól, köztük a tömeges és illegális migrációról. Bill Gates arra figyelmeztetett, hogy Afrika populációja hamarosan maga alá fogja gyűrni Európát, hacsak nem teszünk valamit a migráció ellen. Az Afrikában tapasztalható népességrobbanás ugyanis „hatalmas migrációs nyomást” fog helyezni Európára. Az egyik megoldás az lehet, ha a kontinens többet fektet az afrikai térség fejlesztésébe.

Bill Gates kitért Angela Merkel német kancellár migrációs politikájára is: „Egyrészről erény a bőkezűség..., de minél bőkezűbb vagy, annál több embert fog ez vonzani - és így csak még többen fognak Afrika felől elindulni.” Talán véletlen egybeesés, de ekkortól érezhetően megváltozott az osztrákok és az olaszok hozzáállása is az ellenőrizetlen bevándorlással kapcsolatban.

A „tárt kapuk” politikai gyakorlata helyett már ezekben az országokban is zárják a migrációs útvonalakat. Úgy tűnik Európa nyugati felén is felkelt a nap. Igaz az öreg kontinens keleti felén mindig korábban „hajnalodik”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!