Vélemény

2017.07.12. 15:52

Apró gesztus

Nemrég tartották a Semmelweis-napot, az egészségügyben dolgozók ünnepét.

L. Mészáros Irma

Ezen alkalomból több elismerést vehettek át a kiváló orvosok, ápolók. A hétköznapokban inkább a problémákról hallhatunk. Mindenki, aki megfordul egy rendelőben, kórházban, begyűjt valamilyen tapasztalatot. A legtöbbször negatívakat, vagy ez hallatszik a leghangosabban.

Mert a bajba került, a betegséggel küzdő ember a fájdalmon kívül a kiszolgáltatottságtól, s az ezzel járó megalázottságtól szenved legjobban.

Nemrég én magam az egyik megyei kórház egynapos sebészetén szereztem tapasztalatot. Szerencsére pozitív élményt. Igaz, hogy altattak, műtöttek, de a kiszolgáltatottságot nem éreztem, mert az ott dolgozok finom empátiája oldotta a szorongást, csökkentette a helyzet okozta félelmet. Miként? - kérdezhetik. Úgy, hogy apró gesztusokkal értésünkre adták, hogy mi, betegek is emberek vagyunk, s ők azért vannak ott, hogy nekünk segítsenek.

A kórteremből a műtőbe eljuttató betegszállító férfi a zöld lepedőn kívül rám tette a paplant (ami csodák csodájára hibátlanul tiszta és könnyű volt), mondván a műtő előtt bizonyára várakoznom kell, s ott bizony hideg van, meg a bámészkodóknak sem kell látniuk semmit. Amikor pedig a műtét után hazakészülődtem, jobb kezem használhatatlanul felkötve, a nővér segített a felöltözésben, még az alsóneműt is feladta. Nem kérésre. Csak úgy. Mert tudta, hogy segítenie kell.

Ilyen apróság elég nekünk. Emberként viselkednek egy emberrel, aki adott esetben az ő szakmai tudására, emberségére bízta magát. Jó, ha nem kell csalódnunk. Bárcsak mindig így lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!