Vélemény

2017.05.06. 08:08

Eszterlánc: A szívem, de boldog

Muskátli, muskátli, muskátlivirág, a szívem, de boldog, ha nyílni lát - dúdolta magában Cserkúthy Sándor nótájának kezdő sorait Edit, minden egyes alkalommal, amikor pompásan virágzó muskátlit látott.

Szente Tünde

Évek kellettek ahhoz, hogy kitapasztalja, melyik fajta, hol érzi magát jobban a kertben. Gyakorta eszébe jutott Zoli bácsi megjegyzése, hogy Ausztriában élő lánya nem bajlódik a teleltetéssel, minden tavasszal új alanyokat duggat a ládáiba, persze, a tiroli típusból. Edit is szerette a futót, azonban a hosszú forró nyarak után, csak késő őszre tértek magukhoz.

Idén már egyszer megsétáltatta az átteleltetett töveit, pontosan akkor, amikor visszatért az áprilisi tél, havazással, szélviharral és faggyal. Úgy döntött, nem teszi próbára zsenge növénykéit, amik őshazájukban sincsenek kitéve négy foknál hűvösebbnek. Első példányai Dél-Afrikából származnak, ahol cserjeként nőnek. Hm. Igen, emlékszik, voltak többéves tövei, amelyek hazai viszonylatban rekordméreteket értek el. Olvasta, hogy társnövényként ültethető mellé metélőhagyma, borsfű, majoránna, kakukkfű és bazsalikom. Ez lesz az idei újítása, de próbálkozni fog zsályával is.

Bálint gazda a „megújulás csodájaként" ír róla, a középkötött, agyagot is tartalmazó talajt javasolja hozzá, és felhívja a figyelmet a tápanyag-utánpótlás fontosságára. A magas kálium- és foszfortartalmú tápok jótékonyan hatnak a virágzásra. A kerti muskátli szereti a meleg, napsütéses helyet, a futó azt kedveli, ahol a nap egy részében árnyék éri. Elnevezése, a Pelargónuim, a görög „gólya" szóból ered, mivel a növény virága hasonlít a gólya csőrére. Van, aki idegenkedik a szaguktól, holott egyes fajok - fűszeres aromájuk miatt - fontosak a parfümipar számára. Használják rózsaolajok kiegészítésére és helyettesítésére is.

A muskátli tört vagy vágott fejdugványokkal szaporítható, úgy kell letörni, hogy azon egy teljesen és egy félig kifejlődött levél legyen. Sokkal jobban gyökeresednek, mint a 3-5 levéllel rendelkező dugványok. Három hét alatt begyökeresednek, ezután kiültethetők. A nálunk beszerezhető alacsony, vagy törpe muskátlik balkonládákban, kővályúkban érzik jobban magukat. A közepes növekedésűek ágyásokba vagy nagyobb edényekbe ültetve mutatnak jól. A nagy, illetve magas fajták inkább szabadföldbe valók. Edénybe ültetve, a kiszáradás ellen a földjét fenyőkéreggel érdemes takarni.

Ültetéskor a lukas cserép aljára ajánlott köveket vagy összetört cserepet helyezni azért, hogy a felesleges víz eltávozhasson, ne álljon alatta, különben gyökérpusztulást idézhet elő. A futót kissé ferdén, előre döntve tanácsos elhelyezni.

Az öntözés ideális időszaka a kora reggeli vagy késő esti órák, azért, hogy a növény és gyökérzete ne „égjen meg". A növekedési időszakban bőségesebb öntözést javasolnak. Az elnyílt virágokat nem csupán esztétikai szempontok miatt, de azért is fontos leszedni, mert gátolnák az új virágok cseperedését. Különben a növények nem a termésérlelésre, hanem újabb virágok kifejlesztésére fordítják energiájukat. A megnyúlt szárak visszavágásával dúsabb növény fejlődik.

Edit kitapasztalta, hogy a muskátlik a déli és keleti fekvésű helyeken érzik jobban magukat. Gyűjteményét évek óta bővíti, az új fajták felfedezése eltart még egy darabig, ha másért nem, azért, mert 250-re becsülik a világban fellelhető kínálatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!