Vélemény

2017.05.06. 08:11

Égből pottyant gondolatok: Ne keverd össze a változatosságot a változással!

Vannak az életnek egyetemes témái. Amik mindenki életútján szerepet játszanak. Lehet, hogy nem figyelünk rájuk, de tudattalanul ott lapulnak a háttérben, és előbb-utóbb meghatározóak lehetnek.

Csak az képes élő kapcsolatra, aki maga is ÉL...

Az ÉLET nem mennyiségi kérdés. Nem attól élünk, hogy mindig új cuccokat veszünk, változó projektjeink vannak, pár évenként munkakört vagy munkahelyet változtatunk, több embert ismerünk meg. Attól sem, ha a sokadik házasságot (vagy kapcsolatot) kötjük, más helyekre járunk, olyan országba utazunk, ahol még nem jártunk.

Ne keverd össze a változatosságot a változással: az egyik az élet felszínén keres, a másik arra merőlegesen... A változatosság újabb és újabb élvezetet ígérő ingerekkel fedi el, hogy körbe-körbe járunk. A változtatás, változás kitör az emberi élet labirintusából... A fejlődés, a kiteljesedés lehetősége.

Az ÉLET minőség kérdése. Mélységé! Ahogy Müller Péter mondja: „az igazi felfedezőutakhoz nem más tájakra van szükség, hanem új szemre".

Akkor ÉLÜNK igazán, ha a figyelmünk ott van, amit teszünk. Ekkor vagyunk az ITT és MOST pillanatában, az egyetlen téridő pontban, ahol valójában VAGYUNK (hiszen a múlt most már csak emlék, a jövő még gondolat). A most pillanatában áramlik az élet és a megújulás ereje, az inspiráció, amely valóban eredetit teremthet. Ebben az állapotban alig, vagy nem fáradunk - sőt, töltődünk! Feldobódunk. Rá vagyunk kötve az „akkura". Áramlásban (flowban) vagyunk (Csíkszentmihályi Mihály pszichológus szavaival).

Kizárólag MOST találkozhatunk önmagunkkal és így másokkal is.

Ha a gondolatainkba merülünk (akár az emlékeinkbe, akár a jövőn spekulálunk), pillanatnyi tetteinket régen rögződött szokásaink irányítják. Automatákká válunk, és ismételjük a múltat, ahelyett, hogy a jelen helyzetre felelnénk, akár teljesen új megközelítéssel! Megrekedünk: nem változtatunk, nem változunk, nem fejlődünk. Tévelygünk a világban... Újra és újra hasonló akadályokba ütközünk.

Ami érdekel, arra nem nehéz figyelnünk - de egyszerű foglalatosságok (mosogatás, zuhanyozás) közben már ember legyen a talpán, aki nem kalandozik el gondolatban... Őrzünk egy családi videót, ahol 4 és 7 éves lányaink teljes odaadással mosogattak. S élvezték! Valamit gyerekként tudtunk: rácsodálkozni az életre... Aki a gyermeket megőrzi szívében, ezt sem felejtette el... De akinek mindez a homályba merült, ismét megtaníthatja az agyát figyelni: meditációval - pontosan erre való a ma már egyre népszerűbb „mindfulness" technika.

A kortalan élet titka a tudatos figyelem, amely egyben a folyamatos megújulás képessége is...

(Molnár Éva Zsófia a „Kiút a korlátok közül" című könyv szerzője)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!