Vélemény

2017.06.27. 19:24

Nem etikus traffipax

Egy szakember „kimatekozta”, hogy a kameráktól milyen távolságra lévő autókról készítenek felvételeket a fix traffipaxok.

A sebességmérésre figyelmeztető táblákat úgy 70 méterre rakják ki a kameráktól. Emberünk egy lézeres-ultrahangos távolságmérővel meghatározta a traffipax magasságát, és Pitagorasz-tétellel kiszámolta, hogy a radar hol találkozik az autóval, azaz az oszloptól milyen messze mér a traffipax. A gyári ajánlás szerint a radarok 3-20 méterre mérnek pontosan. Ha nem a megadott szögben érkezik az útra a radarjel, akkor nem lesz hiteles a mérés. A közelmúltban egyik kollégámat közlekedési szabálysértésért büntették meg a Pentele híd előtti felhajtónál telepített traffipax mérése alapján. Ugyanis Dunaújváros felől a szabályos kilencvennel megközelítve az objektumot - feltételezve azt, hogy a hetvenes tábla észlelése mondjuk húsz méterről történik -, nem lehet minden esetben biztonsággal eleget tenni a sebességkorlátozásnak. A szegény állampolgárt csesztetni a biztos bevétel érdekében, no ez aztán a valami! Talán etikusabb lenne mondjuk még ötven méterrel előbbre hozni a sebességkorlátozó táblát, hátha nagyobb biztonsággal elérhető az arra „rajzolt” sebességi érték. Igaz, a bevétel is kevesebb lenne

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!