Vizilabda

2014.09.01. 17:01

U18-as vb: Gurisatti Gréta gólkirály lett

Dunaújváros - Harmadik helyen végzett a magyar U18-as női vízilabda-válogatott a vasárnap végetért világbajnokságon.

Gallai Péter

A bronzmérkőzésen Görögországot győzték le a lányok ötméteresekkel, amiről így beszélt Petrovics Mátyás szövetségi edző:

– Kicsit elaludtunk a meccs elején, nem tudtuk ráerőltetni a görögökre az akaratunkat. De nem estünk össze, nem először bizonyítottuk, hogy fejben erősek vagyunk. Talán erre volt jó a Kanada elleni elődöntő, és az ott történtek, lelkileg felkészültünk arra, mi van, ha nagy hátrányba kerülünk az elején. Megpróbáltuk azután támadásban meglepni a görögöket, de miután ez annyira nem sikerült, visszaálltunk a második negyedtől a saját játékunkra. Utolértük őket, majd a harmadik negyedtől már meccsre szabott védekezést mutattunk be, az első két negyed tapasztalatait figyelembe véve. Ez eredményes volt, hiszen csak egy gólt lőttek onnantól, azt is emberelőnyből. Hozzáteszem, két jogos ötméterest nem kaptunk meg a meccs második felében, ha megkapjuk, talán eldől a meccs. Azt mondtam a lányoknak az ötméteresek előtt, hogy ez jutalma azoknak, akik ekkora szívvel küzdenek. Az amerikaiak ellen büntetőkkel maradt alul Görögország, kielemeztük a lövéseket, de tudtuk, persze változtatnak majd. Jól reagáltunk, Kiss Alexandra pedig hármat is megfogott, amivel sokat segített nekünk. Szerdáig pihenőt kapnak azok a játékosok, akik az Eb-keretben is ott vannak, onnantól készülünk a következő megmérettetésre.A világbajnokságról, na meg persze tanítványai teljesítményéről kikértük Mihók Attilának, a Dunaújvárosi Főiskola VE trénerének véleményét is.

Gurisatti Gréta, a Dunaújvárosi Főiskola játékosa volt a világbajnokságon a magyar válogatott egyik legjobbja

– A tavalyi Eb-n nem jött össze a négy közé jutás, most ugyanazt a spanyol együttest sikerült megverni a negyeddöntőben, amelyik akkor legyőzött minket. Ellenük az egyéni produkciók domináltak, úgy láttam, ha a meghatározó játékosok – Gurisatti, Szilágyi, Horváth – hozzák az elvártat, akkor nem lehet gond. Kanadával szemben az elődöntőben sajnos hiányoztak a markáns teljesítmények, ekkor Gurisatti egyedül kevés volt. A bronzmeccsen viszont egy kiváló mentális és fizikai állapotban lévő együttes tudott csapatként győzni, megosztva a gólszerzést is.A dunaújvárosi tréner is előre aláírta volna a harmadik helyet a torna előtt, és szerinte hatalmasat lépett előre a válogatott:

– Nagyon nagy bravúrnak értékelem ezt az eredményt, amit megérdemelten szerzett meg a társaság, hatalmas gratulációmat fejezem ki ezért. Ez az ami a női vízilabdát életben tartja. A válogatott a vb-n megverte az Európa-bajnokot és az ezüstérmest, s a kontinens válogatottjai közül Magyarország első lett, csupán a két tengerentúli gárda került elénk. Ezt a teljesítményt nagyon meg kell becsülni idehaza, különösen, hogy a sportágban óriási különbség van vb és Eb között, természetesen előbbi javára. Az Európán kívüliek roppant erősek, még ha most az ausztrálok okozták a negatív meglepetést azzal, hogy a mezőny végén zártak.Mihók Attila természetesen kitért játékosaira is, akik csak fokozták elégedettségét:

– Dunaújvárosi pólós végzett a góllövőlista első és második helyén, azaz Gurisatti Gréta és Szilágyi Dorottya. Olyan fiatalok, akik a helyzeteket be is lövik, annyira gólerősen játszottak mint még soha, ezt hiányoltuk a klubmeccseken eddig. Egyébként ilyen még nem volt a klub történetében, ami plusz boldogságot ad, és erőt, hogy ezért dolgozunk minden nap, időt, energiát és pénzt nem sajnálva. Az ő sikerük a DF klubjában végzett munka elismerése is és jelzi, hogy a csapat támaszkodhat rájuk, a fiatalok előtt pedig példaképek lehetnek. A tornán többen felnőttek melléjük, de nem mindig a gólok száma jelent jó teljesítményt. Horváth Brigitta kicsit nehezen lendült játékba, de például ő szerezte a győztes találatot. Nagyon erős lesz a felnőtt bajnokság, de bízom benne, hogy ez a siker beépül az önbizalmukba és a hazai pontvadászatban is megmutatják tehetségüket. A három lány nem sok pihenőt kap, ugyanis szerepelnek az U19-es Európa-bajnokságon szereplő válgatottban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!