Vizilabda

2015.01.29. 20:25

Mihók Attila: elérték azt a lányok, hogy minden meccsen győzelmi esélyeik legyenek

Szombaton a BVSC otthonában megkezdi tavaszi bajnoki szereplését a Dunaújvárosi Főiskola női vízilabda együttese, méghozzá új lebonyolítás szerint. Az első hat csapat játszik egymással az elődöntős helyekért. Az eddigi szereplésről, a célkitűzésekről Mihók Attila vezetőedzővel beszélgettünk.

Gallai Péter

- Az ősz után hét győzelemmel és két vereséggel holtversenyben a harmadik-negyedik helyen zártak, a kupában pedig ezüstérmet szereztek. Közben ismét új csapatot kellett építenie, zömében tizenévesekből.

- Ebben az etapban az volt a legfontosabb, hogy csapattá álljunk össze és fel tudjuk mérni a megerősödött mezőnyben, mire elég a pillanatnyi tudás. Az alapszakasz és a kupa eredményei alapján hoztuk azt, amit szerettünk volna. Az UVSE kivételével mindenkit legalább egyszer le tudtunk győzni, a Szentest idehaza imponáló teljesítménnyel, a BVSC-t a kupaelődöntőben. A Szegedet és az Egert pedig simán felülmúltuk. Ezek alapján az derült ki: a Dunaújvárossal ebben a szezonban is számolni kell. Mindenképpen elérték a lányok azt, amit szerettem volna, hogy minden meccsre győzelmi esélyekkel utazhatunk, ami nem csak frázis. Egyértelműen pozitív hangulatban fejeztük be az évet, nagyon sokat léptünk előre, tudjuk mit akarunk és kire milyen poszton számíthatunk. Az új, tizenéves játékosok is igazolták, hogy nem csak sebességben, hanem mentálisan is készek arra, hogy akár főszerepet kapjanak.

Mihók Attila szerint nagyon sokat léptek előre, tudják mit szeretnének az elődöntőt mindenképp (Fotó: Zsedrovits Enikő)

- Megváltozott a bajnokság, hiszen 40-0-ás győzelmek is születtek az alsóházi csapatok ellen.

- Nyilvánvaló, hogy egy sportesemény akkor hordoz érdekességet, ha kétes a kimenetele. Nem jellemző, hogy menet közben lehet szabályt változtatni, de ezt kivétel nélkül minden klub támogatta. A felsőházba kerülő hat együttes nemzetközi szintű erősségű ellenfelekkel találkozhat, ez mindenkinek jó.

- Elég feszített lesz a tempó, szerda és szombat ritmusban is játszani kell.

- Szerintem pillanatnyilag fizikálisan a legjobbak között vagyunk, ráadásul nagyon fiatal az átlagéletkor, azaz a regenerálódás is gyorsabb. Az lesz nagyon fontos, milyen érzelmi állapotba tud kerülni a csapat. Menet közben a nemzeti csapatokba be- és kikerülnek játékosok, dicséretet és kritikát kapnak. Ezeket félre kell tenni és a klubban az egyéni és csapattaktikai munkára koncentrálni. Ez szép feladat, meg fogjuk oldani.

- A téli szünetben mire helyezték a hangsúlyt?

- A töltött káposzta evésre... Viccet félretéve, nem edzettünk, mert nagyon ritkán van arra lehetőség, hogy év közben is pihenőt tudjunk adni, most ezt a luxust megtehettük, két hetet kaptak a lányok. A keretből például Gurisatti, Horváth, vagy Szilágyi az elmúlt három évben összesen nem pihent ennyit. Sajnos az újrakezdés nem volt tökéletes: a keret fele betegségekkel küszködött, a másik negyede az ifi, a harmadik a junior, a maradék a felnőtt válogatottnál szerepelt. Ez nem volt ideális, de ellenfeleink is ebben a cipőben jártak. Egyébként mind a junior, mind az ifiválogatott húzóembereit a DFVE adja. Mivel fizetés terén meg sem próbáljuk felvenni a versenyt a többiekkel, ezért nekünk másik megoldást kellett találni, azaz a tehetségeket keressük. A télen nem merült fel új igazolás, nem többen kell, hogy legyünk, hanem jobbak kell, hogy legyünk.

- Szombaton folytatják, mire számít a rajton?

- Nagyon nem tudom, mert a csapatom gyakorlatilag idén nem volt együtt, erre maradt három napunk. Elsősorban beszélgetünk és ezt az erre időt arra használjuk, hogy amit eddig tudtunk, arra emlékeztessük magunkat. Értelemszerűen fizikális felkészítésről nem lehet szó, fejben kell megint egységgé válnunk. A cél természetesen az első hely megszerzése, igaz, vannak nálunk esélyesebb csapatok. Azonban a kupadöntő után leginkább azért voltam büszke a társaságra, mert ők is szomorkodtak, senki nem örült az ezüstéremnek. Ez pedig jól mutatja, mi is önmagunkkal szemben az elvárás. Az nagy csalódás lenne, ha nem tudnánk a legjobb négy közé kerülni. Nyilván senki nem fogja könnyen adni a pontokat, tehát sorra el kell venni tőlük!

Január 31. szombat, 17 óra: BVSC - Dunaújvárosi Főiskola VE. Február 4. szerda, 18.15 óra: Szeged - Dunaújvárosi Főiskola VE. Február 7. szombat, 17 óra: DFVE - Eger. Február 11. szerda, 19.30 óra: Szentes - DFVE. Február 14. szombat, 17 óra: DFVE - Újpest-Centrál. Február 28. szombat, 17 óra: DFVE - BVSC. Március 4. szerda, 19 óra: Szeged - DFVE. Március 7. szombat, 17 óra: Eger - DFVE. Március 14. szombat, 17 óra: DFVE - Szentes. Március 18. szerda: Újpest-C. - DFVE.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!