"Csakis a közönségnek lehetnek elvárásai"

2017. május 22., 11:00 szerző: Balogh Tamás
komment
Rácalmás - "Szólás és véleményszabadság van, amivel mi maximálisan élünk is" - fogalmazott a Dunaújvárosi Hírlapnak adott interjújában Petrás János, a Kárpátia együttes frontembere, akivel a zenekar rácalmási koncertje előtt beszélgettünk.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Pragmatikus, küldetéstudattal alkotó zenekar az önöké?

- Ezt így nem tudom magunkról egyértelműen kijelenteni, de az biztos, hogy minden egyes művészeti ágnak a saját posztján megvan az a fajta küldetése, ami nekünk is megadatott. Mi ehhez értünk, ezt szeretjük, ezekről a dolgokról énekelünk, így muzsikálunk, és ha ezek találkoznak a közönség ízlésével és az elvárásával, akkor ebből bizony nagyon jó koncertek tudnak kisülni.

Alkotó emberként a magyarsággal is szeret foglalkozni?

- Isten, haza, család. Igazából ezt a három témát járjuk körbe. Hol komolyabban vagy vidámabban, mindenféle szempontból.


Petrás János, a Kárpátia együttes énekes-basszusgitárosa
Petrás János, a Kárpátia együttes énekes-basszusgitárosa

 

Nagy felelősség művészként ezekről a dolgokról szólni!

- Ez egyáltalán nem teher számunkra. Úgy gondolom, hogy minden egyes témában meglehet az embernek a véleménye. Ki-ki a saját környezetében ezt hangoztathatja is, hiszen szólás- és véleményszabadság van, amivel mi maximálisan élünk is.

A Kárpátia egy patinás zenekar, amely bejárta az egész országot és a határontúli területeken is rendszeresen fellép. Ugyanazzal az üzenettel lépnek színpadra országon belül és kívül egyaránt?

- Mivel mi véljük, hogy egy ország és egy nemzet vagyunk, ezért az üzenet természetesen alapvetően ugyanaz. Vannak olyan dalok, amelyek speciális területekre vonatkoznak, amiket ott előtérbe helyezzük, de semmi több. Mi nem teszünk különbséget magyar és magyar között.


Népes közönség előtt zenélt a rácalmási Almavirág fesztiválon a Kárpátia együttes	Fotók: A szerző
Népes közönség előtt zenélt a rácalmási Almavirág fesztiválon a Kárpátia együttes Fotók: A szerző

 

Az évek múltával, vélhetően egyre érettebben látja a világot. A dalok követik ezt a belső változását?

- Szerintem én még nem értem meg. Odáig még nem jutottam el, azért igyekszem.

A dalaik zenei alapját tekintve melyik könnyűzenei stílusba sorolná azokat?

- Nem tudom, hogy feltétlenül be kell-e gyömöszölni ilyen vagy olyan stílusirányzatba. Ha igen, akkor ez rock zene.

Bosszantja-e, ha valaki "csak" a zene miatt érkezik a Kárpátia koncertjére?

- Ilyennel még nem találkoztam! Komolyan. A Kárpátia-dalok úgy vannak kitalálva, hogy mind zeneileg, mind a dalokat tekintve egységes kohéziót képeznek. Egyik segíti a másikat.

Egyfajta elvárás, hogy a közönség együtt énekeljen a zenekarral?

- Nekem itt nem lehet semmiféle elvárásom a közönséggel szemben. Nekik lehet velünk szemben elvárásuk, hogy lehetőleg hozzuk ki a maximumot magunkból, és erre mi minden alkalommal készülünk is. Az elmúlt ezer-sokszáz koncertünkön is így tettünk. A tehetségünkből és a munkabírásunkból, ami kifér a csövön, azt mi mindenhol leadjuk.

Az együttes több veretes témával is foglalkozik, mégis sokszor könnyednek, lazának tűnnek a színpadon.

- Ha csak a muzsikáról beszélünk, akkor nincs ilyen, hogy könnyű vagy nehéz. Őszinte, hiteles zene és produkció van, meg álságos és buta. Ennyi. Bízom benne, hogy a Kárpátia az első két kategóriába tartozik.

Balogh Tamás

2017. május 22., 11:00 szerző: Balogh Tamás

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...