Belföld

2013.10.31. 18:03

V4-KEK - Külügyminiszteri találkozó Gödöllőn

A Közép-európai Kezdeményezés (KEK) külügyminisztereinek találkozóját tartják a Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában 2013. október 31-én.

MTI

Közös nyilatkozatban szorgalmazták az EU-n kívüli KEK-tagállamok segítését a külügyminiszterek

A Közép-európai Kezdeményezés (KEK) külügyminiszterei csütörtöki gödöllői ülésükön elfogadott közös nyilatkozatukban szorgalmazták, hogy a szervezet azon tagjai, amelyek már az EU-hoz tartoznak, segítsék az unión kívüli országokat. 

A KEK-tagországok külügyi vezetői csütörtökön a Gödöllői Királyi Kastélyban tanácskoztak, és az ott elfogadott memorandumban üdvözölték, hogy több fontos lépés történt az országok európai közeledésében. Támogatták és ösztönözték az KEK Európai Unión kívüli tagjait, tegyék meg a szükséges lépéseket az EU bővítésének folytatásához szükséges kritériumok teljesítésére, valamint erősítsék kapcsolataikat az unióval. A miniszterek arra kérték a KEK azon tagállamait, amelyek már az EU-hoz tartoznak, hogy az unió intézményein keresztül járuljanak hozzá a tagságra készülő és európai kapcsolataik erősítésére törekvő országok integrációjához. Szükségesnek nevezték, hogy a KEK szorosan együttműködjön más regionális szervezetekkel.

A dokumentumban üdvözölték, hogy a KEK projektekre koncentrál, ez meglátásuk szerint segítette a sikeres regionális együttműködési struktúra kialakítását, ami szükséges a régió országai, különösen az EU-n kívüli KEK-tagállamok párbeszédéhez és megfelelő gazdasági növekedéséhez.Az ülésen részt vevők támogatták a KEK 2014-16-os akciótervét, és üdvözölték, hogy a dokumentum pontosan definiálja a szervezet küldetését és a stratégiai célokat, a strukturális és pénzügyi megerősítéssel kapcsolatos intézkedéseket. Megítélésük szerint ez a dokumentum, amely az EU új, 2014-2020-ra szóló többéves pénzügyi keretével egyidejűleg lép életbe, több területen erősítheti a együttműködést a tudásalapú, fenntartható gazdaság létrehozására.

Ez összhangban áll az EU2020 versenyképességi stratégia céljaival, és segítené a bővítési folyamatot.A KEK plenáris ülésén részt vett Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Macedónia, Magyarország, Montenegró, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia külügyminisztere, valamint Ausztria, Fehéroroszország, Horvátország, Olaszország, Moldova, Lengyelország, Románia és Ukrajna külügyminiszter-helyettese, külügyi államtitkára, képviselője. A találkozón szintén jelen volt az EU soros elnökségét betöltő Litvánia külügyminisztere, az Egyesült Államok helyettes külügyi államtitkára, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) képviselője. 




Családi fotó a KEK plenáris ülése után a visegrádi csoport (V4) és a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) külügyminisztereinek találkozóján a Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában 2013. október 31-én. Középen Martonyi János külügyminiszter (b7), Jan Kohout cseh külügyminiszter (b8) és Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár-helyettes (b9).MTI Fotó: Szigetváry Zsolt




Németh Zsolt: a közép-európai összetartozás erősítése a cél 

A közép-európai országok összetartozás-tudatának erősítése volt a visegrádi csoport (V4) és a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) kétnapos külügyminiszteri találkozójának célja, és ebben a tekintetben sikeresnek bizonyult a tanácskozás - mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az esemény végén csütörtökön Gödöllőn.

A Gödöllői Királyi Kastélyban rendezett találkozó után az államtitkár emlékeztetett: a közép-európai év kiemelkedő eseménye volt a találkozó. A visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) külügyi tárcavezetői, a nyugat-balkáni országok külügyminiszterei és a KEK tagállamainak képviselői tárgyaltak Magyarországon, az eseményen részt vett az EU bővítési biztosa, az EU soros elnökségét betöltő Litvánia külügyminisztere, valamint Victoria Nuland amerikai helyettes államtitkár is.Németh Zsolt kiemelte: Közép-Európa nem probléma, hanem "egyedülálló erőforrás-tartalék", ezért is fontos az együttműködés erősítése a régióban. A visegrádi csoport pedig a közép-európai építkezés motorja, dinamikus, kezdeményező szerepet tölt be - mutatott rá.

Hozzátette: aV4 tagjainak ezért eredményesen kell együttműködniük.Az államtitkár a nyugat-balkáni országokkal kapcsolatban azt mondta, hogy a mostani találkozót nagyon jó időben tartották meg, hiszen az Európai Bizottság nem sokkal korábban adta ki a bővítési csomagját, de még elég idő van az Európai Tanács decemberi üléséig, így segíthetik az akkorra kilátásba helyezett célok megvalósítását. Azok a célok, amelyeket a bizottság kitűzött a nyugat-balkáni országok elé, reálisak, így van esély arra, hogy "mindenki eggyel előreléphet az európai integrációs folyamatban" - fogalmazott.Németh Zsolt a keleti partnerség kezdeményezés országairól közölte: a novemberi vilniusi csúcstalálkozó sorsdöntő jelentőségű lehet, hiszen például Ukrajnával aláírhatják a társulási egyezményt.Kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta: a KEK délutáni plenáris ülésén nem volt téma a titkos adatgyűjtés ügye. Azzal kapcsolatban, hogy csúszik a bukaresti magyar nagykövet akkreditációja, Németh Zsolt közölte: Románia arról biztosította Magyarországot, hogy ennek kizárólag technikai oka van, és a napokban várható a diplomata akkreditálása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!