Digitália

3 órája

Most vasárnaptól két holdja lesz a Földnek

Igazi kozmikus meglepetésre számíthatunk: tudósok szerint a Föld hamarosan kap egy második holdat. És két hónap múlva el is veszíti.

MW

Forrás: X

Fotó: Tony Dunn

A Föld gravitációs ereje egy aszteroidát fog be, ami átmenetileg „miniholddá” válik. A kisbolygót először a NASA Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System (ATLAS) rendszere vette észre augusztus 7-én.

Tudósok a Research Notes of the American Astronomical Society folyóiratban tették közzé a pályáját.

Az űrből érkező látogató szeptember 29-től november 25-ig kering második holdként, két hónap után sikerül ismét megszökne a Föld gravitációja elől.

Sajnos, a második hold túl kicsi és homályos lesz ahhoz, hogy szabad szemmel látható legyen, teleszkóp kell hozzá.

A 2024 PT5-ként emlegetett kisbolygó az Arjuna aszteroidaövből származik, és számítások szerint a Földéhez nagyon hasonló kőzeteket tartalmaz.

Alkalmanként az ilyen kisbolygók viszonylag közel kerülnek, akár 4,5 millió km-re is megközelítik bolygónkat.

A vizsgálatban részt vevő kutatók szerint, ha egy ilyen aszteroida viszonylag lassú – a 2024 PT5 pedig „csak” körülbelül 3540 km/h sebességgel mozog –, akkor a Föld gravitációs tere elég erős ahhoz, hogy ideiglenesen csapdába ejtse.

Ezúttal pontosan ez fog megtörténni – a hétvégétől ez a kis aszteroida körülbelül két hónapot fog a Föld körül keringeni.

Dr. Jennifer Millard csillagász és az Awesome Astronomy podcast házigazdája a BBC Today című műsorában elmondta, hogy az aszteroida körülbelül 10 méter hosszú, nagyon kicsi a mintegy 3474 km átmérőjű Holdunkhoz képest.

Mivel kis méretű és sziklás anyagból épül fel, távcsővel nem lesz látható.

„Professzionális teleszkópok képesek lesznek felvenni. Így rengeteg csodálatos képet nézhetünk majd meg az interneten, ahogy ez a kis pötty nagy sebességgel halad el a csillagok mellett – mondta Dr. Millard.

Miniholdakat már korábban is észleltek, és vélik, még többen keringtek itt észrevétlenül. Számos közülük megismétli a látogatását: a 2022-es NX1 aszteroida például minihold lett 1981-ben, majd 2022-ben is.

Tehát ne aggódjunk, ha ezt kihagyjuk – a tudósok előrejelzése szerint a 2024 PT5 is visszatér a Föld pályájára 2055-ben.

Bár ez az aszteroida nem jelent veszélyt a bolygóra, átmeneti befogása lehetővé teszi a csillagászoknak, hogy megvizsgálják az izgalmas jelenséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!