Dunaújváros

2012.11.08. 08:33

Tűzvédelmi szabályokról - A kötelező egy méter

Székesfehérvár - A normák gyakorlati alkalmazása indokolttá tette a tűzvédelmi követelményeket tartalmazó szabályozás felülvizsgálatát és módosítását. Ezek részleteiről adtak minap tájékoztatást.

Tihanyi Tamás

A  belügyminiszteri rendelet november 13-án lép hatályba  - jelentette be Petróczi Tímea tűzoltó  őrnagy, az országos katasztrófavédelem szóvivője. 
Miről van szó? A módosítások elsősorban az adminisztratív terhek csökkentését szolgálják és  reagálnak a gyakorlati alkalmazás során felmerült problémákra. Egyértelművé teszik a jogalkalmazást és rugalmasabb  követelményeket határoznak meg.  

Az egyszerűsítést szolgálja például, hogy a beépített tűzjelző és tűzoltó berendezések részleges vagy teljes üzemszünetét, meghibásodását a jövőben nem kell írásban jelenteni a tűzoltóságot riasztó ügyeletnek, erről elég lesz telefonon tájékoztatást adni. A rendelet pontosítja a lakóépületek menekülésre szolgáló közlekedőin történő tárolásra vonatkozó előírásokat. Ennek értelmében továbbra is lehetőség van a  növények közlekedőkön történő elhelyezésére, azonban az épület kiürítésére szolgáló folyosókat ezután sem lehet 1,1 méternél kisebbre szűkíteni.


  A középmagas házakat érinti a tűzivízvezetékre vonatkozó követelmények módosítása. A változás az, hogy az épület 6. szintje alatt ezután nem kell vízkivételi helyet biztosítani, és a 6. emelet feletti szinteken is csupán minden második emeleten.   Egyértelművé vált a szabadtéri rendezvények fogalma is. A rendezvényekre vonatkozó létszámkorlát alapjául ezentúl a terület nagysága szolgál, így  tűzvédelmi szempontból  könnyebben ellenőrizhető az erre vonatkozó előírások betartása.

-  A társasházak lakói és a közös képviselők számos esetben telefonon és e-mailben keresték meg a katasztrófavédelmi kirendeltségeket a lépcsőházakban elhelyezett növények kapcsán - mondta el  lapunknak  Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó  hadnagy,  megyei katasztrófavédelmi szóvivő.   
-  Kollégáink minden esetben tájékoztatást adtak az állampolgárok részére a vonatkozó tűzvédelmi előírásokról. A fehérvári és a dunaújvárosi  kirendeltség hatósági osztályának szakemberei több alkalommal vettek részt lakossági fórumokon, ahol tájékoztatták a közös képviselőket. Helyszíni ellenőrzésekre néhány alkalommal került sor, ahol a hatóság a menekülési útvonalon az  éghető anyagok elhelyezésének módját és a közös előterek rácsos ajtóval történő lezárását vizsgálta. Ahol szabálytalanság merült fel, a katasztrófavédelem minden esetben felszólította a lakókat azok megszüntetésére. Tűzvédelmi bírság kiszabására nem került sor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!