Gazdaság

2013.01.14. 17:36

Akár egy hullámvasút

Erőteljes hullámzás jellemezte a múlt évben a betéti kamatok alakulását, a már 2012 elején is magas szintet további jelentősebb emelkedés, majd év végére hasonlóan számottevő süllyedés követte - összegezte a kamat-helyzetet Bonda Balázs, a Bankmonitor szakértője.

Osváth Sarolta

- Az év első felében a tizenhárom országos lefedettségű bank közül több is egymásra licitálva növelte a kamatokat az ügyfelek és a friss pénz megszerzése érdekében - emlékeztetett Bonda Balázs. A jegybank irányadó rátájának csökkentése azonban véget vetett az extrém kamatoknak, és a kamatok hamarosan süllyedtek. Mint emlékezetes, az első, 25 bázispontos jegybanki kamatvágást augusztus végén léptette hatályba a Magyar Nemzeti Bank. Ezután még négy kamatcsökkentés következett, így az év végére az alapkamat hét százalékról 5,75 százalékra esett vissza.

- A változás fő okozója az MNB kamatdöntő üléseinek határozata volt. Több bankbetét kamata a jegybanki irányadó rátához kötött, így annak változásait "automatikusan" követi, a közvetett hatást pedig az általános kamatcsökkentésen keresztül lehet érzékelni  mutatott rá az összefüggésre.

 

 

Bonda Balázs szerint most érdemes hosszú távú lekötési ajánlatokat keresni (Fotó: archív)

- Az első 25 bázispontos csökkentés hatására, ami hét százalékról 6,75 százalékra változtatta az irányadó ráta mértékét, szinte minden bank csökkentett legalább egy kamatajánlatán. Több kiemelkedő kamatajánlat sokáig tartotta magát, de a sorozatos csökkentés végül az ügyfélszerzésre irányuló bankbetéti ajánlatokat sem kímélte. Változatlan viszont, hogy nemzetközileg még mindig magasak a kamataink. Míg a németeknél nem ritka, hogy a reálkamat mértéke nulla százalék, vagy akár negatív előjelű, addig Magyarországon csaknem 2,5 százalékos reálhozam is elérhető.


A 125 bázispontos alapkamat-csökkentés nem maradt észrevétlen a bankok számára: a húsz legkedvezőbb, forintban leköthető bankbetéti ajánlat átlagosan 1,32 százalékkal csökkent, míg euróban a változás fél százalékot tett ki. Az euró alapú lekötéseknél is hasonló mértékű a változás: míg júniusban 4,5 százalékos ajánlat volt a legmagasabb, most a legjobb ajánlat 3,8  százalékot nyújt. A szakértő szerint, amennyiben az MNB Monetáris Tanácsa további kamatcsökkentés mellett dönt, biztosra vehetjük a bankbetéti kamatok további süllyedését. Mit tehetünk a pénzünkkel, ha csökkennek a kamatok?

- Már most érdemes a hosszú távú lekötési ajánlatokat keresni, hiszen a fix kamatozású lekötött betétek kamatát a bank visszamenőlegesen nem csökkentheti - hangsúlyozta Bonda Balázs. A szakértő szerint praktikus és aktuális év eleji lekötés lehet a tartós betétlekötési számla is. A konstrukció különösen előnyös, hiszen a hosszú távú lekötést ennél az állam a kamatadó elengedésével díjazza. Jelenleg a legmagasabb ajánlat egy megtakarítási évvel és öt év lekötéssel összességében 6,06 százalékos EBKM-et hirdet, ez egymillió forint lekötése esetén kicsit több mint négyszázezer forint hozamot jelent. Érdemes figyelni az MNB inflációs előrejelzését, amely alapján megbecsülhető a lekötési lehetőségek reálhozama. 


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!