Bulvár-celeb

2024.06.11. 17:53

Új járvány terjed: rendkívül gyorsan fertőző húsevő baktérium okoz egyre több megbetegedést

Általában végtagokon található sebeken keresztül kezd el terjedni, idős vagy legyengült szervezetek számára halálos veszélyt jelent.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Gorodenkoff

Feltűnően gyorsan terjed Japánban a húsevő baktérium által okozott megbetegedés  - közölte a japán járványügyi intézet kedden.

Az országban idén már 977 húsevőbaktérium-fertőzést regisztráltak, a legtöbbet - 145-öt - Tokió prefektúrában. A megbetegedést a Streptococcus pyogenes baktérium okozza.

A hatóságok közlése szerint egyre több olyan fertőzést észlelnek, amelyet a baktériumtörzs még könnyebben és gyorsabban terjedő változata okoz, különösen a Tokiót is magában foglaló Kantó régióban.

Tavaly egész évben 941 esetet jegyeztek fel, ami az eddigi rekord volt. A húsevő baktérium az esetek túlnyomó többségében valamilyen Streptococcus törzs.

Azért különösen veszélyes, mert a fertőzött szervezetben nagyon gyorsan, órák alatt elpusztítja a kötőszövetet, a lágyrészeket és a zsírszövetet.

Kikucsi Ken, a tokiói orvostudományi egyetem professzora elmondta, hogy a baktérium sok esetben egy lábon lévő kisebb sérülésen keresztül fertőzi meg a szervezetet, és idősebb betegek esetén akár 48 órán belül halált is okozhat.

Magyarországon sem ismeretlen a betegség és elég lehet egy apró seb, hogy egy addig ártalmatlan mikroba új terepre kerülve "húsevő" baktériummá váljon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!