Bulvár-celeb

3 órája

Ezt az 5 veszélyes nyavalyát hurcolja haza a legtöbb gyerek – mutatjuk, mit tehet ellenük

Íme, a leggyakoribb betegségek, amelyek óvodákban, iskolákban terjednek, de az alapvető higiéniai szabályok betartásával elkerülhetők.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: George Rudy

Az óvoda és iskola a különféle fertőző betegségek terjedésének melegágyai. A közösségi terekben, ahol sok gyerek kerül szoros kapcsolatba egymással, a vírusok és a baktériumok könnyedén terjednek. Az alábbiakban öt olyan gyakori betegséget mutatunk be, amelyeket a kicsik az óvodából vagy iskolából hazavihetnek – írja cikkében a Life.hu.

1. Vírusfertőzés

A megfázás vagy nátha az egyik leggyakoribb fertőzés, amit a gyerekek hazavisznek a közösségből. A légúti vírusok, mint például a rhinovírus, könnyen terjednek köhögéssel, tüsszentéssel vagy akár érintéssel. A gyerekek immunrendszere még fejlődőben van, így hajlamosabbak elkapni ezt a betegséget. A megfázás tünetei közé tartozik az orrfolyás, torokfájás, köhögés és a láz. Ha bonyolultabb a helyzet és súlyosabbak a tünetek, érdemes otthon covid-tesztet végezni, a napokban ugyanis megnőtt a koronavírusos esetek száma.

A vírusok könnyen megfertőzik a közösségbe járó gyermekeket
Fotó: Zdan Ivan / Forrás:  Shutterstock

2. Kéz-láb-szájbetegség

Ez a vírusos megbetegedés különösen az óvodáskorú gyerekek körében gyakori, és cseppfertőzéssel, valamint fertőzött felületekkel való érintkezés útján terjed. A betegséget a Coxsackie-vírus okozza, és jellemző tünetei közé tartozik a láz, a fájdalmas hólyagok a szájban, illetve piros kiütések a kézen és a lábon. Bár a betegség általában enyhe lefolyású, kellemetlen tüneteket okozhat, és könnyen továbbterjedhet más gyerekekre.

3. Influenza

Az influenza súlyosabb vírusos fertőzés, amely könnyen terjed a közösségekben, különösen a téli hónapokban. A gyerekek gyakran viszik haza, és mivel gyorsan terjed, az egész család megfertőződhet. Tünetei közé tartozik a magas láz, hidegrázás, izomfájdalom, fejfájás, köhögés és torokfájás. Az influenza elleni védőoltás hatékonyan segíthet csökkenteni a megbetegedés kockázatát.

Fotó: Kaspars Grinvalds / Forrás:  Shutterstock

4. Skarlát

A skarlát bakteriális fertőzés, amelyet a Streptococcus baktérium okoz, és főleg az óvodás és iskolás korú gyermekeket érinti. A tünetei közé tartozik a láz, a torokfájás, valamint a jellegzetes, pirosas kiütések, amelyek leggyakrabban az arcon, nyakon és a mellkason jelentkeznek. A skarlát antibiotikumokkal kezelhető, és a korai diagnózis és kezelés különösen fontos a szövődmények elkerülése érdekében.

5. Bárányhimlő

A bárányhimlő rendkívül fertőző betegség, a Varicella-zoster vírus okozza. A tünetei közé tartoznak a viszkető, piros kiütések, amelyek hólyagokká alakulnak, valamint a láz és a rossz közérzet. Bár létezik bárányhimlő elleni védőoltás, mégis előfordulhatnak megbetegedések, különösen azok körében, akik még nem kapták meg a védőoltást. A betegség erősen fertőző, és könnyen átterjedhet a család többi tagjára is.

A bárányhimlő különösen fertőző, és könnyen átterjedhet a család többi tagjára is
Forrás:  Shutterstock

Ezeket tehetjük a megelőzésért

  • Tanítsuk meg a gyerekeket a helyes kézmosás fontosságára, különösen étkezések előtt és vécéhasználat után.
  • Könyökhajlatba vagy zsebkendőbe köhögve-prüszkölve segíthetünk csökkenteni a cseppfertőzés kockázatát.
  • A megfelelő védőoltások beadása (például az influenza és bárányhimlő ellen) jelentősen csökkentheti a súlyos megbetegedések esélyét.
  • Ha a gyerek beteg, fontos, hogy otthon maradjon, amíg fel nem gyógyul, így elkerülhető, hogy megfertőzze a társait.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!