Nyikos Patrik aranyérme

3 órája

Szakács vb: Magyar bajnoka lett az ifjúsági szakács világbajnokságnak

Sikeres rendezés. Budapest adott otthont a szakács vb-nek.

Agárdy Csaba

Fotó: Földi Réka

A Chaine des Rotisseurs világszervezet legutóbb 2015-ben rendezte meg éves szakács világbajnokságát a nemzeti versenyek győzteseinek Magyarországon. 2024-ben ismét hazánk láthatta vendégül a rangos megmérettetést, a szakács vb-t. A Bocuse d’Or előszobájaként is emlegetett verseny célja az ifjú szakácstehetségek fejlődésének támogatása és nemzetközi megmérettetése. A METRO Gasztroakadémián zajló döntőn Nyikos Patrik diadalmaskodott a nemzetközi mezőnyben.

szakács vb
Tálalás a szakács vb-n
Fotó: Földi Réka

Szakács vb: először magyar győztes

Nyikos Patrik győzelme fél évszázados siker, hiszen a Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokságok történetében először állhatott magyar versenyző a dobogó legfelső fokára! A verseny több mint 50 éves története során kiemelkedő teljesítményt nyújtva korábban részt vett rajta többek között Kovács Lázár, Széll Tamás, Szulló Szabina, Bicsár Attila, Götz Zsolt, Ádám Csaba, Mede Ádám, Dalnoki Bence, Csillag Richárd és Lendvai Levente.

A világbajnokság egy öt napos programsorozat részeként, 19 versenyző részvételével és mind az öt kontinensről érkező 12 zsűritag közreműködésével zajlott, alkalmat adva a kiváló magyar alapanyagokkal való megismerkedésre. Az október 4-i döntő helyszínét és a magyar konyhakultúrára jellemző, kötelező verseny-alapanyagokat a METRO Gasztroakadémia biztosította. 

A Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokságon a verseny szabályai szerint 27 év alatti ifjú szakácsok mérik össze konyhaművészeti tudományukat, akik jellemzően többszörösen díjazott és elismert – nem egy esetben Michelin-csillagos – éttermekben szereztek már néhány éves tapasztalatot.

A 2024. évi világbajnokság dobogós helyezettjei:

1. helyezett: Nyikos Patrik (Magyarország), 2. helyezett: Sydney Hamelin (Kanada), 3. helyezett: Siriyaporn Rithisirikrerg (Norvégia).

A Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége, hogy a versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek el, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár” (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan 4 óra alatt egy 3 fogásból álló, 4 adagban elkészített menüsort.

A 2024. évi világbajnokság Black Box alapanyagai a METRO Nagykereskedelem kínálatából:

Friss, csont nélküli szarvasgerinc, kacsamáj, fogas, birsalma, Kotányi vanília bourbon paszta

Nyikos Patrik az alapanyagok kreatív felhasználásával az alábbi menüsort alkotta meg:

Előétel: Zöldfűszeres fogastekercs, friss, citrusos beurre blanc

Főétel: Grillezett szarvasgerinc, konfitált burgonyával, diós zeller raguval, sült kacsamájjal és jus-vel szervírozva

Desszert: Fehércsoki mousse, fahéjas-citrusos birsalma raguval.

Forrás: Földi Réka

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!