Ünnep

2023.11.26. 11:30

Itt a válasz: ekkor lesz idén Advent első vasárnapja

Idén rövidebb lesz az adventi várakozás. Miért van ez, és hogyan tudjuk kiszámolni, hogy mikor jön el az első gyertya meggyújtásának ideje?

Szente Patrícia Andrea

Adventre hangolódás a novemberi Kincses Kertben - galériával

Fotó: Laczkó Izabella

Az elmúlt három évben novemberben ünnepeltük Advent első vasárnapját, így megszokásból talán már többen is elkezdték előkészíteni a koszorút, a díszeket és a gyertyákat. Ebben az évben viszont a szenteste (december 24.) a hét utolsó napjára esik, így nem nyúlik olyan hosszúra a karácsony (december 25.) előtti négy vasárnap, mint például tavaly, amikor a szombaton ünnepelt karácsony előtti négy hét várakozás már november 27-én elkezdődött.

A karácsonyi ünnepkör kezdete tehát még várat magára, és majd csak a következő hónapban jön el. Azonban, ha már eljövetelről beszélünk, fontos megemlíteni, hogy maga az Advent ünnep is ezt jelenti, hiszen az a latin adventus (eljövetel) szóból származik. Korábban, úgy az 5. század előtt még hathetes formája létezett ennek az ünnepnek, majd ez később átformálódott négyhetes periódussá. Kivételt képeznek ez alól a görögkatolikusok, mivel nekik már november 19-én elkezdődött a böjti időszak. Ebből adódóan számukra hat héten keresztül zajlik a várakozás, és az adventi koszorújukon is hat gyertya díszeleg.

A karácsony előtti adventi fázis minden évben változik. Hossza hol rövidebb, hol elhúzódó. Mint már említettük, a vasárnapra eső szenteste miatt csak decemberben indul az ünnepkör, azonban nem csak így lehet kiszámolni, mikor is kell meggyújtanunk az első gyertyát. Advent első vasárnapja ugyanis Szent András napjához is köthető.

Jézus 12 tanítványának egyike, valamint Szent Péter testvére volt Szent András, akit november 30-án ünnepelünk. Ez a nap számos hiedelmet, hagyományt, népi jóslást foglal magába. A hajadon lányok és nősülni készülő fiúk ekkor tudhatták meg, ki lesz a házastársuk, erre pedig különféle jóslatokkal kívántak rájönni. Ilyen volt például a párna alá helyezett férfinadrág, vagy női szoknya, ami éjszaka segített megálmodni a jövőbeli hitvest, de népszerű módszer volt a házasság idejének megállapítására a disznóól ajtajának rugdosása is, hiszen ahányat röffentett a malac a rúgást követően, annyi évet kellett várni a házasságra, ha pedig néma maradt, még abban az évben sor került a frigyre.

Szent András napjához köthető továbbá a disznóvágások időszaka is. Disznóölő Szent András napján, a fagy beálltakor kezdődtek tehát a vágások, ami egészen február végéig tartott. Ez az időpont ma már nincs kőbe vésve, de sokan még mindig megvárják a november 30-át, ami a szezon kezdetét jelöli. Végül pedig az Advent és Szent András napja közötti kapcsolatról. Advent első vasárnapját Szent András napját figyelembe véve tudjuk könnyen megállapítani, hiszen az első gyertya meggyújtásának napja a november 30-ához legközelebb eső vasárnapra esik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában