2024.01.23. 18:00
Mindenkinek ízlett – Vince-napi kacsamáj
A Vince-napi vesszővágás és pincejárás mára már az adonyi Dunamenti Szent Orbán Borrend egyik legjelentősebb eseménye.
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Múlt szombaton ötvenen vettek részt az összejövetelen az adonyi szőlőhegyen. A borrend erre az alkalomra külön étellel rukkolt elő, ami nem más mint a Vince-napi kacsamájpástétom.
Hozzávalók tíz adaghoz: 1 kg kacsamáj, de lehet liba vagy csirke is, 1 liter tej, egy üveg száraz vörösbor, 20 dkg aszalt szilva, 4 db tojás, 2 evőkanál szójaszósz, só, bors, fűszerpaprika, szerecsendió, szegfűbors, 2 dl borkocsonya.
Elkészítés: A májat mossuk meg és egy éjszakára áztassuk be a tejbe, és tegyük hűtőbe. A szilvát pedig a vörösborba áztatjuk be.
Miután kivettük a májat a hűtőből, öntsük le róla a tejet, majd távolítsuk el a hártyáit, az inait. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és az ujjnyi darabokra vágott májat terítsük el rajta, majd mindkét oldalát 175 fokon alsó-felső módozatban öt-tíz percig süssük. Ezután egy botmixerrel pürésítjük a májat, fűszerezzük, hozzáadjuk a szójaszószt és a tojásokat is. Béleljünk ki folpackkal egy őzgerincformát, abba csomagoljuk bele a pürét, és tegyük egy éjszakára hűtőbe dermedni. Az őzgerincformát úgy töltjük meg, hogy a pástétom egyik felét beletesszük, és arra egy csíkban elhelyezzük az aszaltszilvát, majd az egészre rátesszük a maradék pürét. Amikor a pástétom egy kicsit megdermedt, akkor egy vízzel megtöltött PET-palackot teszünk a pástétomra, és lesúlyozzuk vele.
Utolsó lépésként a borkocsonyát felmelegítjük, és leöntjük vele a pástétomot. Végül visszatesszük az ételt a hűtőbe, hogy a borlekvár ismét bekocsonyásodjon. Ha kész vagyunk az ételünkkel, felszeleteljük és pirított kaláccsal tálaljuk.