Baracs

2024.06.25. 08:00

Szent Iván éji tűzugrást tartottak

Szent Iván éjszakáján a népi hagyományok szerint minden megtörténhet.

Horváth László

Várai Róbert polgármester és felesége is párban, együtt teljesítette a tűzugrást

Fotó: Horváth László

Június 24-e a pogány és a keresztény kultúrkörben is jelentős ünnep. A nyári napfordulóhoz számos népszokás kapcsolódik, amit jó okkal elevenítenek fel napjaink társadalmai. Így van ez Baracson is, ahol évek óta tartják az ünnepkörhöz kapcsolódó programokat. 

A nyári napfordulón koszorút fontak a lányok az Iván napi virágokból, hogy megóvják a házat a rontó szellemektől és más bajoktól
Fotó: Horváth László

Az idén szerencsére az időjárás is partner volt, ahogy a szervező Faluház, a támogató önkormányzat és a közreműködő Baracs Táncegyüttes is. A népi hagyományok ismereteibe Suplicz Mihály a táncegyüttes vezetője, a program menedzsere vezette be a nagy körben helyet foglaló résztvevőket. 

Hallhattunk az ünnep keletkezéséről, a népi szokásokról, köztük a párválasztásról, a koszorúfonásról és a tűzugrás jelentőségéről az akkori emberek életében. 

Remek táncház kerekedett a programból
Fotó: Horváth László

Természetesen a táncház sem maradt el, hiszen a tánc szerves részét képezi népi hagyományaink megélésének. Aki pedig nem annyira volt táncos lábakkal megáldva, annak meg is tanították a lépéseket a közben meggyújtott tűz körül. 

A kimelegedett, kipirult arcok hűtésére, a kiadott energia pótlására zsíros kenyér hagymával, pogácsa és különböző italok szolgáltak. 

Elsőként Farkas Alexandra vette a bátorságot az ugrásra. Egy kicsit félt, de után többször is megismételte
Fotó: Horváth László

A program vége felé a hamvadó tűz fölött kellett a vállalkozó bátraknak átugrania. Voltak, akik egyedül és voltak, akik társas módon próbálkoztak. A tűzugrásnak egykor mágikus jelentést tulajdonítottak és ilyenkor a lányok férjhez menésére is jósoltak. 

Miskolczy Ildikó művelődésszervező a párjával Nánási Zoltánnal ugrotta át a tüzet 
Fotó: Horváth László

Talán egyszer azt is megtudjuk, a koszorúdobás, vagy a tűzugrás vitt-e valakit az anyakönyvezető elé Baracson.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában