Szárnypróba

2024.07.13. 09:39

A kis gólyák első légi akciói - videóval

Mozgalmasan zajlik a mezőfalvi gólyák élete a Piac téri fészekben. Erősen próbálgatják már a szárnyaikat.

Horváth László

Fotó: Horváth László / Dunaújvárosi Hírlap

Az idén öt tojásból négy gólyafióka kelt ki, melyekből három teljesen egészségesen fejlődött. Egy madár a többiektől kissé elmaradva próbálta utolérni testvéreit. Szerencsére mind a négy megérte a fészekelhagyási időt, így köztük a legerősebb már bátran próbálja a repülő mozdulatokat. Várhatóan a többiek is követik a természet hívó szavát és hamarosan kirepülhet az egész gólyacsalád. 

Évtizedekre visszamenőleg komoly története van a mezőfalvi Piac téri gólyafészeknek. Volt, hogy a nagy szárazság idején a lakók vödörből itatták, etették a madarakat. Előfordult, bizony egy-egy gólya a fészek körüli áramvezetéken akadt fenn és pusztult el, de kergettük a még repülésképtelen állatot a házak udvarán is a befogás és a megfelelő madármentő helyre szállítás érdekében. A közelmúltban a fészket is újjá kellett építeni, mert a megázó, elnehezedő gólyalakást az erős szél lelökte a villanyoszlopról. Akkor félő volt, elfogadják-e a madarak az új, de a korábbi fészekből is épített szerkezetet? 

Amint látható a mai felvételeken is, nem csak elfogadták, de be is népesítették, és a korábbi évekhez képest nagyobb létszámú szaporulattal örvendeztetették meg a mezőfalviakat. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában