Piaci körkép

2024.07.05. 17:30

Fókuszban a barack: Főzzük, együk vagy befőzzük? (képgalériával)

A hétvégi piaci körképünkön a sárga- és őszibarack kínálatot vettük górcső alá.

Fekete Györgyi

Fotó: Laczkó Izabella

A piacon járva meg kell állapítanom, hogy az előző hetekhez képes lényegesen kevesebb a sárgabarack. Nem, még semmi ok sincs a pánikra, de azért az őszibarack és a sárgabarack aránya, az előbbi fele tolódik el. Az árak, olyannyira szélsőségesek, hogy simán lehet 1:2-ben számolni, tehát amelyik helyen 750 Ft az őszibarack, mellette 1500 , de láttam már, hogy van ahol 1600 forintért is árulják. 

Fotó: Laczkó Izabella

A nagyvenyimi Tündérkertes Tündi szerint az érettségi próba az az, hogy az alján  egy kicsit megnyomjuk a barackot, s ha ott viszonylag könnyen benyomódik, akkor nyugodtan megvehetjük, mert érett és puha. A barack egyébként tovább érlelődik szedés után is, így a picit keményebbek is kellemesen fogyasztható állapotúakká válnak néhány nap után.

Az árusok elmondták, hogy 4-5 napot simán eltárolják a gyümölcsöt a hűtőházakban, az egyik hölgy meg is mutatta nekem, hogy még nála van a múlt hét pénteki  szedés, de majd holnap már biztos túl tud adni rajta. Nem így van vele Matlag Ferencné, aki elmondja, hogy a nagybaniról hozza a sárgabarackot, nem tesz rá csupán 100 forintot, így 800 forintért árulja, s hogy miért jóval olcsóbban, mint a szomszédja kérdeztem tőle, arra azt válaszolta, hogy ő el is akarja adni. Ha nem megy el a gyümölcs, akkor marad a lekvárkészítés mint opció.

Fotó: Laczkó Izabella

Egyébként az egyik vásárló elmondja, hogy nem csupán enni és lekvárnak viszik haza a barackot, hanem aszalják is. Ugyan 10-12 órát vesz igénybe, de páratlan finom őszi és téli csemege lesz belőle. Mosás, magozás után a fél-fél darabokat húsukkal felfele teszik az aszalóba, vagy a sütőbe, de ha megteheti valaki akár a napra is, és alacsony hőmérsékleten forgatás nélkül várják, hogy már szárazzá de még húsossá váljon a gyümölcs. Utána befőttes üvegekbe  teszik, ott várja a fogyasztást.

A sárgabarack vásárlók két jelentős rétegre szakadtak 

Vannak, akik a szép nagy szemű barackokért vannak oda, mondván, hogy a nagyobb gyümölcsnél a mag és a hús aránya sokkal jobb, de vannak, akik a kicsi formásra esküsznek. Véleményük szerint a kicsi sokkal ízesebb, zamatosabb, az illata és az aromája sokkal jobb, mint a  nagyobb társaié. Ráadásul Tündérkertes Tündi még hozzáteszi, hogy  nem annyira vizes, így kevesebbet kell a tűzhely mellett állni, mire a kívánt sűrűség megvalósul. 

Tündi nagyvenyimi vállalkozó, maga szerzi illetve szerezteti be a gyümölcsöket. Szilárd meggyőződése, hogy mindent ott kell megvenni, ahol belőle a legjobb terem, az ő állítása szerint Somogyban, a Balaton déli részéről kell barackot hozni. Kislánya a segítője, aki most végezte el az általános iskolát és a kereskedelmi szakközépben fogja megtanulni a bolti eladó szakmát.

Az őszibaracknál a magvaváló az, amire nagyon sok vásárló esküszik. Jelentősen drágább ez a fajta mint a többi, de ott is vannak már olyan vélemények, hogy az íze viszont  sokkal gyengébb ennek, mint a maghoz ragaszkodó húsúnak. Egy biztos, hogy ez utóbbit nem lehet olyan mutatósan befőzni, hiszen a magnál körbe kell farigcsálnunk. Ugyanígy megosztó a húsa színe is, az árusok szerint  a sárga húsú keresettebb, mint a sápatag. Egyébként a mutatósabb jelentősen drágább is.  De itt se ítéljünk a látszatnak. Olyan zamatosan gyönyörűséges ízűt kóstoltam ebben a halovány variációban is, hogy mindenképpen kellett belőle vásárolnom.   De hát úgy látszik a baracknál is meg kell keresni a külcsín és a belbecs közötti harmóniát.

És az árak

A sárgabarack 600-1500 Ft, a legtöbb eladó 750 és 800 forint közé lőtte be az árat. Az őszibarackot  790 forint alatt nem láttam, de a legtöbb helyen 1000 forintot meghaladja az ára, s bizony az 1500-1600 forintot is eléri.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában