Városi fafajta

2024.07.04. 11:00

Hámlik az örök élet szimbóluma

Aki nyitott szemmel jár a városban, könnyen észrevehette, hogy számos platánfa körül elhullajtott kéregdarabokat lehet találni. A platánfa kérgének hullása egy természetes és általános jelenség, amely hozzájárul a fa egészséges állapotának fenntartásához.

Duol.hu

Fotó: P. Mester Anikó

A platán a szépség, az erő és az örökkévalóság szimbóluma. Dunaújvárosban gyakran megtalálható az utcákon, a parkokban és a közterületeken, mivel jól tűri a légszennyezést és a városi körülményeket, valamint gyors növekedésével árnyékoló faként is szolgál. 

Fotó: P. Mester Anikó

A platánfa törzse jellegzetesen törött kéregrétegezett, mely szürkés-fehér vagy zöldes színű. Tavasszal gömb alakú terméseket hoz, melyek kis magokból állnak.  

A platánfák gyors növekedése miatt a törzsük vastagszik, a kéreg pedig nem tudja ezt a gyors növekedést követni, ezért idővel megrepedezik és hámlani kezd. Ez a kéreghullás természetes folyamat, amely hozzájárul a fa egészséges állapotának fenntartásához. Emellett segít a fa hőszabályozásában is, segítve a növény hűtését a forró nyári napokon. 

Fotó: P. Mester Anikó

A sok csapadéknak köszönhetően nagy felületen hullajtják el az elhalt kéregdarabokat. A jelenség tehát nem kóros, sőt, kifejezetten hasznos is, mert a platán-csipkéspoloska az elhalt kéreglemezek alá bújva telel át, és ha nincs hová bújnia, jóval kevesebb egyed éli túl a telet.

Fotó: P. Mester Anikó

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában