Szavazás

2024.07.16. 08:00

Melyik faj legyen a 2025-ös év madara?

Az MME 1979-ben indított „Év madara” programjának célja természetvédelmi problémákkal érintett fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása.

Duol.hu

Forrás: MME

Ki ne ismerné Magyarországon a vadkacsát, minek erről szavazni?

– gondolhatják sokan. Csakhogy a récék közel harminc faja fordult elő eddig bizonyítottan hazánkban és a vadkacsaként ismert tőkés réce ezek közül csak egy – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapján.

A récék erősen kötődnek a nyílt vízfelületű vagy ilyenekkel tarkított tavakhoz, mocsarakhoz – pont ahhoz az élőhelytípushoz, amit különösen veszélyeztet a klímaváltozás, a helytelen gazdálkodás és a területek rossz hasznosítása miatt. Ezért nagyon fontos védeni a tavakat és mocsarakat. Ezt az üzenetet pedig még érthetőbbé és kézzelfoghatóbbá teszi egy látványos és érdekes récefaj, amely mintegy az élőhely nagyköveteként is szolgál.

A szavazás 2024. július 25. 12 óráig tart. Az internetes szavazás lezárultával a legtöbb voksot kapott faj nyeri el a 2025 év madara címet. 

Szavazni a kanalas, a böjti és a nyílfarkú récére lehet. 

Mindhárom jelölt fajt leginkább az fészekrakó helyek csökkenése fenyegeti, amit a lecsapolás és kiszáradás okoz. Az Alföldön a folyók szabályozása és a csatornázás miatt jelentősen csökkent a vizes élőhelyek száma és mérete. A meglévő élőhelyek pedig a klímaváltozás miatt (főként a csapadékeloszlás változása miatt) további veszélyekkel néznek szembe. Az fészekrakó helyek nem megfelelő kezelése (pl. bokrosodás, a legeltetés hiánya) tovább csökkenti a megfelelő fészekrakó helyeket. A költéseket gyakran fészekragadozók (pl. róka, borz, vaddisznó, aranysakál, varjúfélék) hiúsítják meg, a vonulási útvonalakon pedig a vadászat jelenti a közvetlen veszélyt.

Forrás és a teljes cikk, valamint a madarak részletes ismertetője (videóval) itt olvasható!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában