Étrend

2024.07.12. 09:00

Mit fogyasszunk a forró nyári napokon?

A kánikula idején különösen fontos, hogy odafigyeljünk az étkezésünkre, mivel a hőség komoly terhet ró a szervezetre. A megfelelő táplálkozás nemcsak a közérzetünkön javíthat, hanem segíthet elkerülni a hőgutát és a dehidratációt is. Íme néhány hasznos tipp és ajánlás arról, hogy mit érdemes fogyasztani a forró nyári napokon.

Duol.hu

Finom saláták készültek

Fotó: Facebook

Hidratálás: Az elsődleges szempont

A megfelelő hidratálás elengedhetetlen a kánikulában. A nagy melegben fokozottan izzadunk, ami a szervezetből vizet és elektrolitokat von el. Ezért fontos, hogy rendszeresen, kis mennyiségben igyunk vizet, és kerüljük a cukros, koffeines, illetve alkoholtartalmú italokat, mivel ezek tovább dehidratálhatnak. Az ásványvíz, a friss gyümölcslevek és a házi készítésű limonádék remek választások lehetnek. Az uborkás, citromos vagy mentás víz nemcsak frissítő, de a szükséges elektrolitokat is pótolhatja.

Könnyű, vízben gazdag ételek

A nagy melegben érdemes olyan ételeket fogyasztani, amelyek magas víztartalmúak és könnyen emészthetőek. A friss gyümölcsök és zöldségek ideálisak, mivel nemcsak hidratálnak, hanem fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal is ellátnak. Néhány ajánlott gyümölcs:

  • Görögdinnye: Magas víztartalmú, hűsítő hatású, és kiváló antioxidáns-forrás.
  • Uborka: Kiváló hidratáló, kevés kalóriát tartalmaz, és remekül beilleszthető salátákba.
  • Eper: Gazdag C-vitaminban és antioxidánsokban, édes és frissítő.

A zöldségek közül különösen ajánlottak a következők:

  • Zöld leveles zöldségek: Például a spenót és a saláta, amelyek könnyen emészthetőek és tele vannak tápanyagokkal.
  • Paprika: Magas víztartalmú és gazdag vitaminokban, különösen C-vitaminban.
  • Paradicsom: Frissítő, hidratáló és gazdag antioxidánsokban.

Hideg ételek és könnyű ételek

A melegben érdemes kerülni a nehéz, zsíros ételeket, amelyek megterhelik az emésztőrendszert és növelik a test hőtermelését. Helyettük válasszunk könnyű, hideg ételeket, például:

  • Saláták: Különböző friss zöldségekből és gyümölcsökből készítve, esetleg sovány fehérjével, mint csirkemell vagy tonhal.
  • Hideg levesek: Például gazpacho vagy joghurtos uborkaleves, amelyek nemcsak hűsítenek, hanem tápanyagokban is gazdagok.
  • Szendvicsek: Teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvicsek sok zöldséggel és sovány fehérjével.

Fehérjék és egészséges zsírok

Bár a melegben a nehéz, zsíros ételeket érdemes kerülni, a megfelelő fehérje- és zsírbevitelre továbbra is szükség van. A könnyen emészthető fehérjék, mint a hal, a csirke, a pulyka és a tofu, valamint az egészséges zsírok, mint az avokádó, az olívaolaj és a diófélék, ideálisak. Ezek az ételek energiát adnak, anélkül hogy túlzottan megterhelnék a szervezetet.

Fontos tápanyagok pótlása

A melegben fokozottan izzadunk, így nemcsak vizet, hanem elektrolitokat is veszítünk. Az elektrolitok, mint a nátrium, a kálium és a magnézium, fontosak a szervezet folyadékháztartásának és az idegrendszer működésének fenntartásában. A banán, az avokádó, a paradicsom és a spenót különösen jó forrásai ezeknek az ásványi anyagoknak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában