Balkezes, nem kétbalkezes!

2024.08.15. 09:00

A balkezesek világnapja: tények és érdekességek

Augusztus 15-e világszerte a balkezesek világnapja, amelyet 1992 óta ünnepelnek. Ezen a napon a balkezes emberekre, sajátosságaikra és a mindennapi életükben felmerülő kihívásokra irányul a figyelem. Bár a világ lakosságának csak körülbelül 10%-a balkezes, ez az arány történelmi, kulturális és társadalmi szempontból is különösen érdekes.

Duol.hu

illusztráció

Miért vagyunk balkezesek?

A balkezesség pontos oka máig nem teljesen tisztázott, de a tudósok szerint genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye. A balkezesség előfordulása gyakran családon belül is megfigyelhető, ami genetikai alapot sugall, bár a konkrét gének szerepe még nem teljesen ismert.

Egyes kutatások arra utalnak, hogy a balkezesség már az anyaméhben kialakulhat, amikor a magzat jobban használja a bal kezét. Mások úgy vélik, hogy a balkezesség evolúciós előnyökkel is járhatott, különösen olyan helyzetekben, ahol az egyén váratlan mozdulatokkal tudta meglepni ellenfeleit, például harcban.

A balkezesek kihívásai

A balkezes emberek számára a világ, amely nagyrészt jobbkezesekre van tervezve, számos kihívást rejt. A mindennapi tárgyak, mint például az ollók, konzervnyitók, íróeszközök vagy akár a számítógépes egerek, gyakran nem kényelmesek vagy praktikusak a balkezesek számára.

Az iskolában a balkezes diákok számára külön nehézséget jelenthet a balról jobbra történő írás, ami elkenheti a tintát, illetve kényelmetlen testtartást eredményezhet. Míg napjainkban egyre több iskola és intézmény igyekszik figyelembe venni a balkezes diákok szükségleteit, még mindig gyakori, hogy az oktatási eszközök többsége jobbkezesek számára készült.

A balkezesek előnyei

Bár a balkezesek számos kihívással szembesülnek, előnyeik is vannak. Kutatások kimutatták, hogy a balkezesek gyakran gyorsabban képesek információkat feldolgozni és egyszerre több feladatra koncentrálni. Ez részben annak köszönhető, hogy az agyuk két féltekéje közötti kapcsolatok eltérőek lehetnek, ami előnyt jelenthet bizonyos szituációkban, például a sportban vagy a kreatív feladatok során.

A balkezesek között számos híres művész, tudós és sportoló található.

 Leonardo da Vinci, Pablo Picasso, Albert Einstein, Bill Gates és Rafael Nadal csak néhány példa a balkezesek híres képviselőire.

A társadalom hozzáállása

A balkezesek világnapja nem csak arra szolgál, hogy felhívja a figyelmet a balkezesekre, hanem arra is, hogy elősegítse a társadalom befogadóbb hozzáállását.

 A múltban a balkezességet gyakran negatívumként értékelték, sőt egyes kultúrákban megpróbálták "kijavítani". Mára azonban egyre inkább elismerik, hogy a balkezesség természetes variáció, és a különböző típusú emberek különböző képességekkel járulhatnak hozzá a társadalom gazdagításához.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában