Cecei hagyományok

2024.08.10. 20:00

A közönség volt a legjobb zsűri a Dinnye Napon

Cece nevét emlegetve elsőkként a dinnye és a paprika juthat eszünkbe róla. Augusztus elején persze, hogy az előbbi kapott egy emlékezetes napot a kedves településen.

Balogh Tamás

Ajándékot adott a Cecei Dinnye Nap a nyárnak ezt a nagyon finom gyümölcsét kedvelőknek, büszkeséget a szorgos gazdáknak, és dicsekedni való megszolgált sikereket a sütő-főzőknek. Jó volt együtt örvendezni velük. A házigazdánk Vajai Kovács Viktória a település művelődésszervezője büszkén avatott bennünket a részletekbe.

Az előkészítők
Fotó: Balogh Tamás

Ez a nap egy mosolygós ünneppé vált

Játékból azt is mondhatnánk, hogy óriási volt a felelőssége a szervezőknek, mert egy közösség szerette volna jól érezni magát az eseményen. Sikerrel jártak.

– Rögtön az elején leszögezném, hogy ez nem egy dinnye szépségverseny, mert az elsőséget az ízek harmóniája alapján döntjük el a közönség – vagyis a legjobb zsűri – kóstolása és szavazatai alapján.

Fotó: Balogh Tamás

Ez a nap elsősorban a dinnyetermelőknek a versenye, de…

Az idén tizenhatan jelentkeztek és hozták be a legfinomabbnak gondolt termésük mintáját. Ezek vizsgálatát a fajták szerinti nyolc kategóriában hirdettünk meg. A legédesebbet a csíkos, a fekete a sárga és a cukordinnyék között keressük. Aztán keressük a legkerekebbet, és a legnagyobbat is. 

A legmegbízhatóbb cecei hölgyek

A beszélgetésünket egy titkos helyiségben kezdtük az ő társaságukban. A kóstoláshoz készítették elő a versenyre benevezett csodálatos terményeket. Róluk Viktória a következőket mondta el:

– Természetesen még, ha játékosan és vidáman is végzik a munkájukat, de nagyon precízen és gyorsan dolgoznak. Ami nagyon fontos, hogy diszkréten is, mert ők biztosan nem fognak tippeket adni senkinek arra, hogy melyikre szavazzanak. Ők már csak egy sorszámot kapnak, és nem tudják, hogy kinek a termését készítik elő a kóstolásra. Természetesen a szakértő közönség is azokat és neveket nem látnak. A győztes személyére, csak az eredményhirdetéskor derült fény. 

Vajai Kovács Viktória
Fotó: Balogh Tamás

Nem csak a termelők versenyezhettek 

A termelőkön kívül mások is részt vehetnek a dinnyelekvár készítők versenyében, ugyanis ebből a gyümölcsből (vagy zöldségféléből) nagyon finomat lehet készíteni! Ilyenkor keressük a legkreatívabb dinnyedesszertet készítőket is. Ezek közé a tetszőleges sütemények, fagylaltok, vagy akár egy különleges torta is belefért.

Kóstolásra vár
Fotó: Balogh Tamás

Egyéb kategória

– Azoknak is lehetőséget adtunk a megmérettetésre, akik úgy érezték, hogy valami egyéb finomságot is tudnak készíteni. Korábban a Dinnye Napot a Lecsó Fesztivállal együtt szoktuk megrendezni és akkor értelem szerűen főztünk is. Mára külön választottuk a két alkalmat, mert úgy látjuk, hogy a legfinomabb termést július végén és augusztus elején kóstolhatjuk. Néhány év eltelte után, mondhatni közkívánatra erre a napra is lehetőséget kaptak a versengésre a sütő főzők is. A legjobb lecsófőzők majd szeptemberben, külön is bemutathatják a tudományukat.

Fotó: Balogh Tamás

A főzőverseny is különleges volt

– Mivel az önkormányzatunknak van egy baromfi telepe, így tojással is rendelkezik. Ebből a készletből jutott a versenyre is, ahol egy sajátos kitétel várta a résztvevőket, minden készítményhez a fölajánlott tojást is fel kellett használnia!

A főszereplők
Fotó: Balogh Tamás

Két példával is szolgálhatok

– A nyugdíjas körünk a csodálatos süteményei mellett különlegességeket is készített. Mi több egy fantasztikus finom cecei módra készült gulyással várták a szépszámú vendégeiket, amibe persze csipetke is bőségesen került.

Mások ínyenceknek való lábszár és körmös-csülök pörkölteket főztek, amikhez nyilvánvalóan galuska is járt. Igazi különlegesség volt hatvan tojásból készült pörkölt is. Elsőre egy kicsit elbizonytalanodtunk, amikor az egyik grillezéshez készülődő csapathoz érkeztünk. És a tojással mi történik? Hát tükörtojás készül a sültekre, mondták cinkos mosolygással!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában