Szerdától fogadják őket

2024.08.26. 10:00

Szenzációs gólyaraj Dunaújvárosban!

Az ősz beköszöntével szárnyas költözőmadaraink útra kelnek a melegebb vidékek felé, ám ezzel egyidőben, augusztus végén rengeteg új gólyát is fogadnak városunkban.

Molnár Emese

Forrás: mw

Fotó: archív

A gólya szó nemcsak a madarat jelenti, hanem így hívják az elsőéves középiskolásokat, egyetemi hallgatókat is. Egyes feljegyzések szerint már a 18. században használták ezt a kifejezést az új diákokra. Az elnevezés miértje talán a metaforikus jelentésében keresendő, például a városba visszatérő fiatal gólyának új fészket kell építenie, gondoskodnia kell magáról, akárcsak egy kollégiumba beköltöző tanulónak is.

A helyi középiskolák többsége az újonnan érkező diákok beilleszkedését segítve vidám hangulatú gólyanapokat, gólyatáborokat szervez a tanévkezdés előtt. Ilyenkor játékos és ügyességi feladatokkal szolgálnak a fiataloknak, amellyel jobban megismerhetik egymást, osztályfőnökeiket, szaktanáraikat, az iskola épületét.

Állomásról állomásra

A Dunaferr Technikum és Szakképző Iskola augusztus 30-án, pénteken 9 órára várja a kilencedikeseit az Apáczai Csere János úton lévő tagintézménybe. Nem egy régmúltra visszatekintő rendezvény ez az iskola életében, viszont hamar a hagyományos programok közé került. A jól bejáratott forgatókönyv szerint több állomást alakítanak ki az épületben, ahol változatos, vicces feladatokat kell teljesíteniük az osztályoknak, a karaokétól kezdve az erőgyakorlatokon át a körjátékokig.

Tizedikes szervezők

Az ismerkedés és a közösségépítés jegyében hívja egy vidám délelőtti kavalkádra a Lorántffy Zsuzsanna Technikum is az új diákjait augusztus 30-án 8 órára. A lóris gólyanapok szervezését a hagyományaik szerint a tizedikesek vállalják fel, természetesen tanáraik, felsőbb éves társaik közreműködésével. Ilyenkor általában tartanak ismerkedős-beszélgetős programot az osztálytermekben, sorversenyeken ügyeskednek a tornateremben, bebarangolják a tanműhelyeket, majd közös fotózással zárják a találkozót.

Versenyenek osztályszinten

A Hild József Technikum, Szakképző Iskola és Szakiskola is egy jó hangulatú, vidám összetartásra invitálja az új tanulókat augusztus 30-án 9 órakor. Többek közt osztályszintű versenyekkel, sportprogramokkal színesítik a gólyanapot.

Irány Balatonfenyves!

A Pannon Oktatási Központ kétféle rendezvénnyel készül az újaknak. A hat évfolyamos gimnáziumi képzésük elsőseinek, vagyis a kisgimiseiknek úgynevezett GólyanaPOKat tartanak augusztus 27-29. között az iskola épületében. Viszont az idősebb újoncoknak (a négy évfolyamos gimnáziumi képzés kilencedikeseinek) Balatonfenyvesre szervezik a gólyatábort augusztus 27-29. között. Kedden indul útnak a csapat, közben megállnak Balatonszárszón a József Attila emlékműnél és Balatonbogláron a Gömb-kilátónál. A fenyvesi ifjúsági szállón pedig játékos feladatok révén ismerkednek egymással a csapatok. Másnap különböző versenyekkel tűzdelt sportos délelőttöt tartanak a gólyáknak, később ellátogatnak a fonyódi kilátóhoz, barangolnak a sétányon, este pedig vetélkedőkkel és karaoke-val koronázzák meg a napot. A tábor zárónapján befejezik és értékelik a versenyfeladatokat, az eredményhirdetés után pedig csomagolnak, és utaznak haza, remélhetőleg sok-sok csodás élménnyel a szívükben.

Váltóruha és törölköző is ajánlott!

A Széchenyi István Gimnázium ugyancsak két különálló programot tart az újak számára, de mindegyiket az iskola épületében. Augusztus 28-án 16 órakor először a leendő ötödik évfolyamosaikat fogadják (ők azok, akik a nyolcosztályos gimnáziumi képzést kezdik meg idén). Másnap, augusztus 29-én 8 órára várják az új kilencedik osztályos diákjaikat a gólyanapra. Sok érdekes és vicces játékot ígérnek, lesznek "vizes" feladatok is, így váltóruhát és törölközőt ajánlott magukkal vinniük a tanulóknak.

Fesztiválos-bulizós

A rangidős gólyákhoz keményebb, zúzósabb tábor dukál, és erről a Dunaújvárosi Egyetem Hallgatói Önkormányzata gondoskodni is fog augusztus 29-31. között. Egy élménydús, pálmafás-fesztiválos hangulatú rendezvénnyel készülnek a campus területén, amelyen főszerepet kap a csapatépítés, a selmeci diákhagyományokkal való ismerkedés, a közös bulizás. A tábor ideje alatt, augusztus 30-án, pénteken 10 órakor lesz a felsőoktatási intézmény évnyitó ünnepsége, ahol a gólyák leteszik hallgatói fogadalomtételüket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában