A ruházkodás szerepe

2 órája

Hölgyeim! Hogyan öltözködjenek?

A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében szerdán délután a Női Vállalkozói Klub a kamara székházában tartotta újabb összejövetelét! A vendégük Margaritovits Adél protokoll szaktanácsadó, stílustanácsadó volt.

Agárdy Csaba

A megjelenteket Palkovics Katalin, az iparkamara etikai bizottságának tagja köszöntötte. Először bemutatta vendégüket, Margaritovits Adélt. Megtudhattuk, hogy az előadó közgazdász, protokoll szaktanácsadó, rendezvényszervező, szín- és stílustanácsadó. Húsz évet élt Olaszországban, ahol közeli rálátása lett a divatvilágra. Kiemelkedően fontosnak tartja az illedelmes és a kulturált viselkedés jelentőségét mind az üzleti világban mind a magánéletben. Hiszi, hogy az esetek többségében nem abban van a hiba, amit mondunk, hanem ahogy mondjuk. Általában nem az észrevételeinkkel van baj, hanem azzal ahogyan kifejezzük azokat. Vallja, hogy ha udvariasan és tisztelettel bánunk egymással, kellemesebbé tehetjük mindennapjainkat, kevesebb bosszúsággal élhetünk.

Fotó: Laczkó Izabella

Margaritovits Adél előadása kezdetén kiemelte, a bemutatkozás, a névjegykártya-átadás, a protokoll, a viselkedés, az öltözködés, az üzleti öltözködés fontosságát. Hiszen egy kapcsolatot az első benyomások alaposan befolyásolhatják. 

A szakember először arról beszélt, hogy egykoron, vagyis a régmúlt időkben a ruházkodásnak milyen szerepük volt az életben. 

Először is a test védelme, az osztályhoz való tartozás kifejezése, és a hatalmi helyzet bizonyítása volt a szerepe.

Később ruharendelet szabályozta a különböző társadalmi osztályok öltözködési szabályait. Például a nemeseknek megszabták, hogy csak négy rend viseletük lehet, amit persze a hölgyek már azokban  az időkben is keveselltek, ezért különböző fortélyokat alkalmaztak. A régi ruhájukon cserélgették az ujjakat, megváltoztatták rajta a díszeket, esetleg új ruhaderekat varrattak a régi helyébe, és ez  még mindig ugyanaz a ruha volt, csak már egészen másképp nézett ki.

Fotó: Laczkó Izabella

Margaritovits Adél azután áttért napjainkra: a ruha legyen visszafogott és klasszikus, kölcsönözzön magabiztosságot, sugározzon bizalmat, felkészültséget, kölcsönözzön komolyságot.

Nem a ruha teszi az embert, de sokat számít

– fejezte be a témakört a vendég.

A délutáni igen  érdekfeszítő programban többek között szó volt még a nonverbális kommunikációról, az önprezentációról, az önismeretről is.

A rendezvényről talán az mondja el a legtöbbet, ha azt mondom: egyetlen férfi résztvevőként számomra is érdekfeszítő volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában