Nagyszerű rendezvény

2 órája

Állatok világnapját ünnepelték Pusztaszabolcson – képgalériával

Az állatok világnapját nagyszabású rendezvénnyel ünnepelték Pusztaszabolcson. Az esemény címe: Nálatok laknak-e állatok?

Antal Lajos

Hatalmas sikert aratott Kisteleki Gergely hivatásos solymász bemutatója

Fotó: Antal Lajos

Az állatok világnapi rendezvényre kilátogató nagyszámú közönség a remek programokon vehetett részt, és néhány különleges állatot is közelebbről megnézhetett. 

állatok
Az állatok világnapi rendezvényen hatalmas sikert aratott Kisteleki Gergely hivatásos solymász bemutatója
Fotó: Antal Lajos

A gyerekek körében hatalmas sikert aratott Kisteleki Gergely hivatásos solymász bemutatója, amelynek keretében egészen közelről láthatták Vera nevű, tizenöt esztendős solymának képességeit. A kétszárnyú ragadozó madár után a négylábú emlős ragadozóké lett a főszerep. 

A Pusztaszabolcsi Kutyabarát Klub bemutatóján lelkes és elkötelezett gazdik léptek pályára házikedvencükkel
Fotó: Antal Lajos

A Pusztaszabolcsi Kutyabarát Klub bemutatóján lelkes és elkötelezett gazdik léptek pályára házikedvencükkel. A többféle engedelmességi gyakorlat során ízelítőt kaptunk arról, hogy mit jelent az alapállás (kutya a vezető bal lába mellett ül), a szabadon követés (melynek során a kutya úgy követi póráz nélkül a gazdáját, hogy a jobb vállizülete a gazdi bal lábával együtt mozog), az ültetés, a fektetés, az állítás (a kutya vezényszavakra telesíti gazdája kérését), a helyben maradás (az eb egészen addig marad helyben, ameddig a gazdája vissza nem érkezik), és a behívás (a kutya hívásra feltétel nélkül, azonnal a gazdájához megy). 

Rengeteg palacsintát sütöttek
Fotó: Antal Lajos

Az állatok világnapján azokra az állatokra is gondoltak a szervezők, akik nem családban töltik mindennapjaikat, és gazdira várva menhelyen élnek. A lovasberényi Kóborka Állatvédő Egyesület számára gyűjtöttek olyan adományokat, melyekkel megkönnyíthetik a náluk gondozott állatok életét: párnákat, plédeket, takarókat, eledelt és tisztítószereket. A legifjabb korosztály tagjai hétállomásos pecsétgyűjtő körúton vehettek részt, melynel keretében minden állomáson megismerhették az állattartás egy-egy szegmensét és számot adhattak elméleti, gyakorlat tudásukról.  Az állomásokon pecsétet kaptak, melyet később palacsintára válthattak. 

A rendezvénnyel egyidőben ritka házi- és vadállatok és megtekinthetők voltak a Boldogasszony Közösségi Házban: ritka galambok és nyulak, vadászgörény és egy egzotikus sisakos kaméleon is. 

Az állatok világnapján egy másik különleges rendezvényt is tartottak Pusztaszabolcson: a palacsintatorony készítés világrekordját próbálták megdönteni a helyi szakácsok.   

Fotó: Antal Lajos

Csombok Pállal, a Pusztaszabolcsi Kutyabarát Klub elnökével, a „Nálatok laknak-e állatok?” rendezvény főszervezőjével beszélgettem, aki elmondta:

– A Pusztaszabolcsi Kutyabarát Klub harminckét évvel ezelőtt alakult meg, jelenleg harminc tagja van, de hetente kilencven-száz fő látogatja a kutyaiskola foglalkozásait. 

Az állatok világnapja rendezvény nagyon népszerű minden településen

Hányadik alkalommal tartották meg Pusztaszabolcson?

– Az idei volt az első, de hosszú évek óta van egy működő programunk „Ne félj a kutyustól!” címmel, mellyel a megye északi részének szinte minden óvodáját, általános- és középiskoláját meglátogattuk már. Minden korosztálynak más és más programokat szervezünk, hogy jobban megérthessék, mit jelent a felelős állattartás. A gyűjtési akciónk már öt esztendőre tekint vissza, és az idei évben minden pénzügyi és tárgyi adományt a Kóborka Állatvédő Egyesületnek ajánlottunk fel. 

Fotó: Antal Lajos

A kutyák mellett más, különleges állatot is láthattak az érdeklődők.

– Nagy örömmel tölt el, hogy a solymász Kisteleki Gergely elfogadta a meghívásunkat, mert egy ősi szakma képviselője és bemutatta tudását. Emellett arra is törekedtünk, hogy minél többfajta, városunkban is tartott állatot is közelebbről meg lehessen nézni. A kaméleon, a vadászgörény és különféle galambok ritkaságnak számítanak az állattartók körében.

Hogy került a palacsinta az asztalra egy állatbarát rendezvényen?

– Ez egy nagyon érdekes dolog: most van folyamatban a Mezőföldi Gasztro Egyesület bejegyzése, melynek célja a Mezőföldi gasztronomóiai értékeinek megőrzése és ápolása. Az egyesület tagjai között sok állatbarát van, és így vetődött fel, hogy egyrészt megpróbálnak palacsintatorony építésből világcsúcsot elérni, másrészt pedig az elkészült palacsinták értékesítéséből bejövő bevétellel az állatvédő alapítvány támogassák.    

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában