Sajtóközlemény

2 órája

Az élelmezési világnap lehetőséget kínál mindennapos választásaink újragondolására

Duol.hu

Ezeket az alapanyagokat javasolják a szakértők és a top séfek az élelmezési problémáink enyhítéséhez

A változatos, tápláló, megfizethető és biztonságos élelmiszerek mindannyiunk számára szükségesek az aktív és egészséges élethez. A hozzáférhetőség, az ágazatok közötti együttműködés és a kiegyensúlyozott étrend kérdéseit járta körbe az a rendezvény, amit az élelmezési világnap alkalmából szervezett a FAO, az Élelmiszerbank és az Agrárminisztérium szerdán a Hősök terén. Az eseményre 30 ezer kiló élelmiszeradomány is begördült egy kamionkonvojon, és elismert séfek a pénztárcabarát menüjüket is elkészítették.

Az élelem a legalapvetőbb emberi szükséglet közvetlenül a levegő és a víz után. Az élelemhez való jogot az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata is elismeri, hiszen a változatos, tápláló, megfizethető és biztonságos ételhez való hozzáférés mindannyiunknak szükséges az aktív és egészséges élethez. 

Ehhez képest az elmúlt évek társadalmi, gazdasági és éghajlati turbulenciái után az éhezés ismét felfutóban van világszerte. Jelenleg körülbelül 733 millió ember éhezik a világon és világszerte több mint 2,8 milliárd ember nem engedheti meg magának az egészséges táplálkozást, ami hozzájárul az alultápláltsághoz, a mikroelem-hiányokhoz és az elhízáshoz. 

 

Mennyiségi vagy minőségi éhezés?

Az élelmezési problémák a legfejlettebb gazdaságú országokban is jelen vannak, aminek egyik oka az egyoldalú, jellemzően csak két-három alapanyagra támaszkodó étrend. A kiegyensúlyozatlan táplálkozásnak ez a formája figyelmen kívül hagyja a szervezetünk teljes tápanyagszükségletét, mint a vitaminok, a rostok vagy éppen a fehérjék megfelelő bevitelét.

Az idei élelmezési világnap egyik fontos célja, hogy felhívja rá a figyelmet: ezeknek a tápanyagoknak a pótlása, egy egészségesebb étrend kialakítása és követése jó nekünk és a bolygónknak is. Elterjedt, helyi, szezonális és főként megfizethető alapanyagokkal és változatos elkészítési módokkal kiegyensúlyozottabbá és örömtelibbé is tehetjük az étkezésünket. Ez szolgáltatta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és az Agrárminisztérium közös rendezvényének központi témáját is.

Élelmezési világnap: magyar kezdeményezésre globális célokért

Az 1970-es évek végén Magyarország kezdeményezésére jött létre az élelmezési világnap (október 16.), megemlékezve a FAO 1945-ös alapításáról, hogy ráirányítsa a figyelmet az éhezésre, és arra buzdítson mindenkit, hogy vállaljon szerepet az étkezés, az emberek és a bolygó fenntartható jövőjének építésében.

„Jelenleg a világ gazdálkodói által megtermelt élelmiszer bőven elegendő lenne a világ lakosságának élelmezésére, ám ennek ellenére a világon minden 11. ember minden este éhesen fekszik le” – mondta Viorel Gutu, a FAO főigazgató-helyettese és európai és közép-ázsiai regionális képviselője. „Az élelmezési világnap minden évben lehetőséget kínál mindannyiunknak arra, hogy átgondoljuk mindennapi tetteink és döntéseink következményeit: ha ezt az ételt veszem vagy eszem, jót teszek magamnak, a társadalomnak vagy a bolygónak? Ideje felelősséget vállalni az éhezésmentes jövőért!”

A fenntarthatóbb agrár-élelmezési rendszerek kiépítése felé vezető úton minden egyes ágazat és csoport (beleértve a kormányokat, a magánszektort, a gazdálkodókat, a tudományos életet, a civil társadalmat és az egyéneket) fontos szerepet játszik az élelemhez való jog előmozdításában és a pozitív változás előidézésében. 

 

„Az élelmezési világnap jelentőségét mutatja, hogy előrejelzések szerint míg a föld népessége az évszázad közepére 25%-kal növekedhet, addig a világ lakosságának élelmiszerigénye 60%-kal emelkedhet” – hívta fel a figyelmet Nagy István, agrárminiszter. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltve Magyarország kiemelt szerepet vállal az élelmiszer-pazarlás csökkentésére vonatkozó uniós szabályok formálásában. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a fejlett országokban a pazarlás több mint fele a háztartásokban keletkezik, ezt felismerve Magyarországon már 2016-ban megvalósult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal „Maradék nélkül” programja. Szavai szerint az elmúlt évek bebizonyították a kezdeményezés sikerességét, hiszen több mint negyedével csökkent az egy főre eső élelmiszer-pazarlás Magyarországon. 

Pénztárcabarát és mégis változatos

Az Élelmiszerbank elismert gasztronómiai szakembereket is felkért, hogy a változatos, tápláló és közben megfizethető étrendek választására bátorítsák a nagyközönséget. A tatai Platán Gourmet Étterem Michelin-csillagos séfje, Pesti István a fehérjében és antioxidánsokban gazdag hüvelyes növények sokszínűségére hívta fel a figyelmet egy csicseriborsókrémen feltálalt friss lencsesalátával, illetve egy pirított sertésfüllel kínált chilis babfőzelékkel. Elmondása szerint a lencse, a csicseriborsó, a bab és a zöldborsó a lassú felszívódásuk miatt a vércukorszintre is jó hatással vannak, és nitrogénmegkötő növényként a fenntartható mezőgazdasághoz is hozzájárulnak.

A Szaletly Vendéglő és Kert executive séfje, Bernát Dániel céklavariációkat mutatott be lágy sajt és turbolyapesztó kíséretében. Elmondása szerint nem csak a változatos felhasználhatóság miatt esett a céklára a választása. Ez a jelenleg épp szezonális gumós gyökérzöldség az egészségünknek is kedvez: C-vitaminban, vasban, káliumban, folsavban és nitrátokban is gazdag, így jó hatással van a keringésre és a máj működésére is.

A bemutatott alapanyagok választásával jót tehetünk magunknak és a bolygónak is, és persze az étkezési szokásaink módosításán túl más döntéseinkkel is hozzájárulhatunk a fenntarthatósághoz. Például csökkenthetjük az élelmiszer-pazarlást, tájékozódhatunk az élelmezésbiztonsággal kapcsolatos globális kihívásokról, illetve egészséges, helyi és szezonális élelmiszerek választásával növelhetjük azok elérhetőségét.

30 ezer kiló élelmiszeradománnyal nyomatékosították

A programot egy 200 méter hosszú járműkonvoj érkezése zárta. A FAO és az Élelmiszerbank idén már tizenkilencedik alkalommal indította útjára az élelmezési világnapi adománykonvojt a belvárosban, ami a Hősök terét is érintve az Élelmiszerbank XVII. kerületi raktárához vezetett. A tizenkilenc kamionból és teherautóból álló kocsisor 30 ezer kilogramm tartós élelmiszert szállított, többek között készétel konzerveket, tésztát, bébiételt, cukrot és sajtot. A 45 millió forint értékű szállítmányból a következő napokban 9 ezer élelmiszercsomag készül rászorulók számára.

“Az élelem alapvető emberi jog. Sokkal több élelmiszert termelünk meg a bolygón, mint amennyire az emberiségnek szüksége van, és mégis egyenlőtlen az elosztás, sokaknak van szükségük támogatásra. Az Élelmiszerbank azért dolgozik, hogy felkutassa a gyártók, a kereskedők és a vendéglátóhelyek feleslegessé vált készleteit, például a lejáratközeli vagy csomagolási hibás termékeket. Évente tízmillió kiló élelmiszert mentünk meg a megsemmisítéstől, hogy rászorulókhoz vigyük azokat“ – mondta el Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke.

A tizenkilencedik alkalommal megrendezett élelmezési világnapi élelmiszer-adomány konvoj is egy példa az ágazatok közötti együttműködésre, amely azért jött létre, hogy mindenki számára biztosítsa a tápláló, megfizethető, biztonságos és fenntartható élelmiszert.

Az adománykonvoj szállítmányai a Magyar Élelmiszerbank Egyesület partnereitől érkeztek: ALDI Magyarország Élelmiszer Bt., Auchan Magyarország, Bio-Fungi Kft., Bonafarm Csoport, Bonduelle Central Europe Kft., Budapest Party Service, Coca-Cola HBC Magyarország Kft., Danone Magyarország Kft., Gyermelyi Zrt., Intersnack Magyarország Kft., Kifli.hu, KOMETA 99 Zrt., Közértplusz Zrt., Mars Magyarország Értékesítő Bt., METRO Nagykereskedelem, Mirbest, Nestlé Hungária Kft., PENNY Magyarország, Shell Hungary Zrt. és logisztikai partnere a HAVI Logistics Kft., Tesco-Globál Áruházak Zrt., Waberer’s Csoport.

Krémsajtos céklamousse turbolyás pestoval és pirított magokkal 

A céklának éppen szezonja van, ráadásul alapanyagként az egészségünknek is kedvez: C-vitaminban, vasban, káliumban, folsavban és nitrátokban is gazdag, így jó hatással van a keringésre és a máj működésére is.

A Bernát Dániel, executive séf által az élelmezési világnap alkalmából bemutatott változat három elkészítési módban is tartalmazza ezt a gumós gyökérzöldséget: savanyítva, mousse-ként és por állapotban.

A hozzávalók legjobb arányait a Szaletly Vendéglő és Kertben ismerhetjük meg, hiszen náluk az étlapon is megtaláljuk ezt az ételt, de azért nagy vonalakban itt is megosztjuk az elkészítés menetét: 

  • Előzetesen vékony csíkokra vagy kockára vágott céklát savanyítunk ecetes-cukros-sós alaplében egy befőttes üvegben.
  • Krémsajtot és tejszínt turmixolunk össze, amíg kanalazható texturát kapunk. Céklaporral is meghinthetjük.
  • Friss céklából mousse-t is csinálunk (vöröshagyma, cékla, gyömbér forralása vízzel, amíg az elpárolog, majd turmixolás szintén kanalazható állapotig). Ennek az eredménye melegen és hidegen is fogyasztható. 
  • A turbolyás pestohoz napraforgómagot, turbolyát, olivaolajat és sót használunk. A magok lepirítása után a hozzávalókat darabosra turmixolva tálaljuk.
 

Hüvelyes növények friss salátaként vagy párolva

A hüvelyes növények szinte egész évben kiapadhatatlan fehérje-források lehetnek, sokan húsok pótlására is felhasználják őket bizonyos ételekben. A lencse, a csicseriborsó, a bab és a zöldborsó a lassú felszívódásuk miatt a vércukorszintre is jó hatással vannak, és nitrogénmegkötő növényként a fenntartható mezőgazdasághoz is hozzájárulnak.

A két Michelin-csillaggal is elismert tatai Platán Gourmet Étterem séfjének ajánlását azért is szeretjük nagyon, mert a pazarlás-mentességre is tekintettel van: a sertésfül nem gyakori vendég manapság a tányérainkon, pedig egyáltalán nem kell pusztán konyhai melléktermékként tekinteni rá. Íme, néhány jótanács:

Babos ragu curry szószszal és pirított sertésfüllel                    

  • Hagymát, fokhagymát, zellert és babérlevelet pirítunk le, amihez idővel paradicsompürét és curry port vagy pastát is adunk. Végül felöntjük zöldség- vagy húsleves alaplével és felforraljuk. Közben paprikával, paradicsommal vagy ázsiai fűszerekkel ízesíthetjük.
  • Az utolsó felfőzés előtt citromlevet és joghurtot vagy tejszínt is hozzáadunk, majd az egészet leszűrjük.
  • Ehhez adjuk hozzá az előzetesen sós vízben megfőzött babot.
  • Főzelékes állagú ragut, előfőzött és pirított sertésfül darabokkal, valamint csalamádéval tálalhatjuk.

Friss lencsesaláta csicseriborsókrémen            

  • A csicseriborsókrém, vagy más néven hummusz, a közel-keleti konyha egyik legismertebb étele, amely citromléből, szezámmagból, sült fokhagymából, római köményből, semleges ízű olajból (olíva, napraforgó, repce) és sóból készülhet. Az igazán krémes állag érdekében pürésítés közben egy kis jéggel is megspékelhető.      
  • A friss salátához lencse, vöröslencse, lóbab, paradicsom, újhagyma és petrezselyem (és/vagy koriander) szükséges. A főtt és darabolt zöldségeket egy klasszikus só-cukor-ecet lébe áztatjuk 1-2 órára a zöldfűszerekkel együtt, majd leszűrjük.
  • Ízlés szerint fűszeres olajjal megcsepegtetve tálaljuk. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában