2024.10.02. 14:00
Ifjú szakácsok világbajnoksága
Október elsején megkezdődött Budapesten a fiatal szakácsok nemzetközi versenye, amely során húsz ország tehetséges szakácsai mérik össze tudásukat.
Kovács Lázár séf a verseny technikai igazgatója
Forrás: Borsonline.hu
A Chaine des Rotisseurs Gasztronómiai Világszervezet által 2024. október 1. és 5. között Magyarországon megrendezendő ifjúsági szakács világbajnokságon hazánkat Nyikos Patrik, a Stand Restaurant ifjú szakácsa képviseli, aki hazai versenyen aratott győzelmével szerezte meg a lehetőséget, hogy részt vegyen a rangos megmérettetésen. A viadal technikai igazgatója Kovács Lázár (Lázár Chef).
A nemzetközi megmérettetés magyarországi döntőjét 2024. május 22-én rendezte meg 29. alkalommal a magyar Chaine Egyesület a METRO Gasztroakadémián.
A versenyzőknek nem egy előre kitalált és jól begyakorolt menüsort, hanem nehezítésképpen a verseny kezdetén ismertetett meglepetéskosár – black box – alapanyagaiból kellett 3,5 óra alatt, négy főre, egy három fogásból álló menüsort (előétel, főétel, desszert) elkészíteniük. A Chaine Rôtisseurs Competition nemzeti válogatóján huszonhét év alatti szakácsok indulhattak.
A konyhai zsűrizés szempontjai: főzési technika, alapanyagok gazdaságos felhasználása, tisztaság, időtakarékosság, a kóstoló zsűrizés szempontjai: ízhatás, megjelenés-tálalás, eredetiség voltak. A zsűri azt is értékelte, hogy az adott termékek mennyiségével hogyan gazdálkodtak a versenyzők.
A győztes menüsor:
- Előétel: Lassan sült fogasfilé egészben sült sárgarépával és tavaszi zöldfűszeres hollandi mártással.
- Főétel: Grillezett őzgerinc glasszírozott velővel, zellerszálas frissítővel és burgonyapürével.
- Desszert: Aranygaluska friss eperraguval töltve, vaníliasodóval.
Forrás: storeinsider.hu.