Húsz ország

2 órája

Ifjú szakácsok világbajnoksága

Október elsején megkezdődött Budapesten a fiatal szakácsok nemzetközi versenye, amely során húsz ország tehetséges szakácsai mérik össze tudásukat.

Agárdy Csaba

Kovács Lázár séf a verseny technikai igazgatója

Forrás: Borsonline.hu

A Chaine des Rotisseurs Gasztronómiai Világszervezet által 2024. október 1. és 5. között Magyarországon megrendezendő ifjúsági szakács világbajnokságon hazánkat Nyikos Patrik, a Stand Restaurant ifjú szakácsa képviseli, aki hazai versenyen aratott győzelmével szerezte meg a lehetőséget, hogy részt vegyen a rangos megmérettetésen. A viadal technikai igazgatója Kovács Lázár (Lázár Chef).

Ifjú szakácsok
Kovács Lázár nemcsak itthon, hanem nemzetközi szinten is nagy tekintélynek örvend
Forrás: Ripost

A nemzetközi megmérettetés magyarországi döntőjét 2024. május 22-én rendezte meg 29. alkalommal a magyar Chaine Egyesület a METRO Gasztroakadémián.

A versenyzőknek nem egy előre kitalált és jól begyakorolt menüsort, hanem nehezítésképpen a verseny kezdetén ismertetett meglepetéskosár – black box – alapanyagaiból kellett 3,5 óra alatt, négy főre, egy három fogásból álló menüsort (előétel, főétel, desszert) elkészíteniük. A Chaine Rôtisseurs Competition nemzeti válogatóján huszonhét év alatti szakácsok indulhattak.

A konyhai zsűrizés szempontjai: főzési technika, alapanyagok gazdaságos felhasználása, tisztaság, időtakarékosság, a kóstoló zsűrizés szempontjai: ízhatás, megjelenés-tálalás, eredetiség voltak. A zsűri azt is értékelte, hogy az adott termékek mennyiségével hogyan gazdálkodtak a versenyzők.

A győztes menüsor:

  • Előétel: Lassan sült fogasfilé egészben sült sárgarépával és tavaszi zöldfűszeres hollandi mártással.
  • Főétel: Grillezett őzgerinc glasszírozott velővel, zellerszálas frissítővel és burgonyapürével.
  • Desszert: Aranygaluska friss eperraguval töltve, vaníliasodóval.

Forrás: storeinsider.hu.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában