Hahner Péter előadása

2 órája

Kennedy miatt készült a Dallas című sorozat

Hahner Péter történész, a Rubicon Intézet főigazgatója volt a vendége szerdán a Pannon Oktatási Központnak. Szó volt a Kennedy elleni gyilkosságról is.

Agárdy Csaba

A Rubicon Intézet munkájának célja, hogy a társadalom széles köre számára tegyék lehetővé a történettudomány legújabb eredményeinek felfedezését, és a magyar történelem szakszerű megismerését. Hahner Péter a POK-ban az amerikai választásokról és a legjelentősebb, az Egyesült Államok elnökei ellen végrehajtott merényletekről (Lincoln, Kennedy) tartott előadást. 

Kennedy
Hahner Péter előadására megtelt a POK aulája. Kennedy elnök is szóba került
Fotó: Laczkó Izabella

Kennedy és a magányos merénylők

A POK aulája teljesen megtelt az előadás kezdetére. A közönségre tekintve Hahner Péter meg is jegyezte: rég tartott már ekkora nézősereg előtt előadást.

Az amerikai elnökválasztás kapcsán – az idén november 4-én lesz – elmondta, eleinte az Egyesült Államoknak nem volt elnöke, a kongresszus irányította az országot. 1787-ben azonban összehívták a philadelphiai konvenciót, amelyen az államok képviselői elfogadták az Egyesült Államok alkotmányát, amely hatékony központi kormányt, és erős köztársasági elnöki hivatalt hozott létre.

– Ez az alkotmánya a mai napig az USA-nak, több mint kétszáz év alatt csak minimális változtatásokat hajtottak végre rajta.

Fotó: Laczkó Izabella

Amikor megszövegezték az alkotmányt, a tapasztalat vezérelte az alkotókat, azért ennyire sikeres ez az alkotmány. Amerikában nincs miniszterelnök, az elnök a kormányfő és az államfő is egyben.

A történésztől megtudhattuk, hogy az alkotmány a választhatóság feltételéül a legalább harmincöt éves életkort írja elő, valamint azt, hogy a jelölt született amerikai állampolgár legyen és azt is, hogy a jelölt tizennégy éve állandó lakhellyel rendelkezzen az USA-ban. 

Fotó: Laczkó Izabella

A választásokat – ez is régi gyakorlat - mindig november első hétfője utáni kedden tartják meg. 

A vasárnap a templomba járók miatt esett ki, a hétfő pedig azért, mert hétfőn kezdődött az üzleti hét, plusz egy-két évszázaddal ezelőtt a választás helyszínére sokáig tartott az utazás, a hétfő ezért az utazás napja is volt.

Az amerikai elnökök elleni merényletek kapcsán Hahner Péter kiemelte, hogy alapvetően magányos gyilkosok az elkövetők. Az Egyesült Államok talán leghíresebb, hírhedtebb maffia- és gengsztervezére, 

Al Capona is azon a véleményen volt, hogy politikust nem érdemes megölni, 

mert úgy is jön helyette következő.

Fotó: Laczkó Izabella

A merényletek közül a Lincoln (1) és a Kennedy ellen végrehajtottakról beszélt Hahner Péter. Abraham Lincolnt 1865. április 14-én lőtte fejbe John Wilkes Booth a washingtoni Ford's Theatre-ben – mondta a főigazgató, megemlítve, hogy Boothnak két társa volt, akiknek az alelnökkel, illetve a külügyminiszterrel kellett volna végezniük, de mindketten kudarcot vallottak. Booth abban bízott, hogy a merényletekkel meg tudja akadályozni a polgárháború befejezését és a Konföderáció bukását.

Fotó: Laczkó Izabella

A Kennedy-gyilkossággal kapcsolatban Hahner Péter először összefoglalta az eseményeket. Ezek szerint 1963. november 22-én hajtottak végre merényletet John Fitzgerald Kennedy ellen Dallasban. (Érdekességként megjegyezte, sokáig Dallast a merénylettel kapcsolták össze, és hogy ez a negatív megítélést megszüntessék, megalkották a Dallas című televíziós sorozatot.) A merénylő, Lee Harvey Oswald egy tankönyvraktárból adta le a lövéseit. 

Két nappal később egy bártulajdonos, Jack Ruby lelőtte Oswaldot. 

Hahner szerint ez az eset kuszálta össze a szálakat, és ezért született annyi összeesküvés-elméletet a merénylettel kapcsolatban. Miközben a történész szerint teljesen egyértelmű, hogy mind Oswald, mind Ruby magányos gyilkos volt.

– Senkinek sem állt érdekében, sem a maffiának, sem a Szovjetuniónak, sem Kubának Kennedy meggyilkolása.

Fotó: Laczkó Izabella

Az előadás végén Hahner Pétertől megtudtuk, az is tévhit, hogy a Kennedy-gyilkosság a mai napig titkosítva lenne. Miközben a tény az, hogy már Kennedy utódja, Jonhsson elnök nyilvánossá tette az aktákat.

Az ügynek egy-két százaléka az, ami titkosítva van, de azok sem a gyilkossággal kapcsolatosak, hanem bizonyos személyek, például akik kémkedtek Kubában, biztonságát szolgálják.

Ami viszont bizonyos: a POK-ban Hahner Péter ismét magas színvonalú, érdekfeszítő előadást tartott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában