Dunaferr – Liberty

2024.05.16. 16:42

Újabb lépés az elektromos ívkemence dunaújvárosi telepítése érdekében

A LIBERTY Group megtette a következő lépést ahhoz, hogy elektromos ívkemencét telepíthessen Dunaújvárosba. Ennek megvalósításával kapcsolatban újabb megállapodás született Kínában, Sanghajban, amelyet Sanjeev Gupta, a LIBERTY Steel Group ügyvezető elnöke és Xiao Peng, a CISDI Engineering Co. Ltd. elnöke írtak alá. A projekt kiemelt jelentőségű: a magyar és a kínai kormány egyaránt támogatja a megvalósulását, amely a kínai CITIC Bank által vezetett Sinosure export- és hitelbiztosító társaság által biztosított finanszírozásból valósul meg.

Várkonyi Zsolt

Xiao Peng, a CISDI Engineering Co. Ltd. elnöke és Sanjeev Gupta, a LIBERTY Steel Group ügyvezető elnöke

A LIBERTY Dunaújváros tulajdonosa megtette a következő lépést ahhoz, hogy korszerű, XXI. századi acélgyárrá alakítsa a tavaly ősz óta tulajdonában lévő Dunai Vasművet. - juttatta el lapunkhoz közleményét a cégcsoport. A LIBERTY Steel Group és a CISDI China egy, a zöld acélgyártást megalapozó elektromos kemence beszerzésének, telepítésének megvalósíthatósági tanulmányáról állapodott meg. A LIBERTY Dunaújváros újabb fontos lépést tesz a dekarbonizáció felé azzal, hogy szerződést írt alá egy korszerű elektromos ívkemence (EAF) telepítésére vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányról. A szerződést Kínában, Sanghajban Sanjeev Gupta, a LIBERTY Steel Group ügyvezető elnöke és Xiao Peng, a CISDI Engineering Co. Ltd. elnöke írta alá.

A megállapodás alapvető fontosságú a LIBERTY Dunaújváros GreenSteel-technológiára való átalakítása szempontjából, amely magában foglalja egy modern és korszerű ívkemence telepítését, valamint az üstmetallurgia és a meleghengermű korszerűsítését, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a cégcsoport jó minőségű termékeket tudjon szállítani a hazai autóipar számára.

A megvalósíthatósági tanulmány elkészítésében magyar, európai, kínai és LIBERTY-szakemberek vesznek részt, akik meghatározzák az új technológia részletes követelményeit, tanulmányozzák a telepítendő fő- és kiegészítő berendezések elhelyezkedését, korábbi rendszerekkel való kapcsolódási lehetőségeit, illetve megvizsgálják az alapanyag ellátási lehetőségeket és a környezetre gyakorolt hatásokat is. A szakemberek feladata az is, hogy feltérképezzék az építésben közreműködő potenciális partnereket, valamint megvitassák velük a beruházással kapcsolatos kérdéseket. A megvalósíthatósági tanulmányt megelőzte egy átfogó műszaki tervezési és mérnöki összefoglaló, amelyet a svájci székhelyű NPT AG mérnöki iroda szakértői írtak.

Az új ívkemence – amely a CISDI szabadalmaztatott technológiáival lesz ellátva – várhatóan évi több mint 1,5 millió tonna acélgyártási kapacitással rendelkezik. A korszerű berendezés a legújabb energiahatékonysági előírásoknak is megfelel, és rugalmasan alkalmazkodik a különböző acélgyártáshoz szükséges nyersanyag-típusokhoz. Az új kemence jelentősen növeli a dunaújvárosi üzem versenyképességét, és mintegy 80%-kal csökkenti a közvetlen CO2-kibocsátást, tisztább levegőt biztosítva a dunaújvárosi és a környező területek lakosainak.

A projekt kiemelt jelentőségű: a magyar és a kínai kormány egyaránt támogatja a megvalósulását, amely a kínai CITIC Bank által vezetett, Sinosure export- és hitelbiztosító társaság által biztosított finanszírozásból valósul meg.

Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára hozzátette: „Az őszi szándéknyilatkozat aláírását követően fontos lépés a megvalósíthatósági tanulmányról szóló szerződés. 

Ez egy nemzetgazdasági jelentőségű projekt, 

hiszen Magyarország lesz az első zöld acélgyártó Európában, amely kiszolgálja a növekvő autóipari piacot, és más ágazatokat.

XIAO Peng, a CISDI mérnöki részlegének elnöke kiemelte, „A CISDI és a LIBERTY között már évtizedes kapcsolat áll fenn, mi továbbra is keményen dolgozunk azon, hogy ezt az úttörő projektet a szabadalmaztatott zöld acéltechnológiáink felhasználásával, rekordgyorsasággal megvalósítsuk. Hisszük, hogy a projekt a konzorcium tagjai közötti együttműködés sikerpéldája lesz”.

A meleghengermű Coil Box-a Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A szerződés aláírásakor Sanjeev Gupta, a LIBERTY Steel Group ügyvezető elnöke elmondta: „Nagyon örülünk, hogy a CISDI-vel dolgozhatunk együtt a LIBERTY Dunaújváros dekarbonizációs projektjének e fontos szakaszában. Ez a modern elektromos ívkemence hatalmas környezeti és versenyelőnyt fog biztosítani Dunaújváros számára, jelentősen csökkentve a CO2-kibocsátást és növelve a termelékenységet. 

Ez lesz az egyik első zöldacél-technológiára való átállás Európában

Köszönjük a magyar és a kínai kormány támogatását és együttműködését, hogy ilyen gyorsan megvalósíthatjuk ezt a fontos projektet.

HE Zhigang a Sinosure társaság képviseletében jelezte: „Hszi elnök május 8-ai magyarországi látogatása során kijelentette, hogy 

Kína támogatni fogja Magyarország keleti nyitás politikáját. 

A Sinosure aktívan hajtja végre Hszi elnök kezdeményezését, és a zöld, alacsony szén-dioxid-kibocsátású, a körkörös gazdasági modellt megvalósító fejlesztéseket segíti, eddigi tapasztalatait felhasználva pénzügyi támogatást nyújt a két ország közötti megerősített együttműködéshez. A LIBERTY magyarországi dunaújvárosi projektje egyike azoknak a zöld fejlesztéseknek, amelyek megfelelnek Hszi elnök kezdeményezésének.”

Az aláíráson SHAN Zhenlei, a China CITIC Bank Shanghai vezérigazgatója hangsúlyozta: „Megtiszteltetés, hogy a LIBERTY-vel, a CISDI-vel és a Sinosureral együtt dolgozhatunk egy olyan projekt finanszírozásán, amely ilyen nagy jelentőségű a kínai–magyar kétoldalú kapcsolatok szempontjából, és fontos lépés a globális károsanyag-kibocsátások közel 10%-áért felelős acélipar szén-dioxid-mentesítésében.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!