2024.07.12. 17:00
Időjárás miatt emelkedhetnek az élelmiszerárak
Az idei nyár rendkívül forró, és ami még súlyosabb, alig van csapadék. Az ilyen időjárási körülmények miatt nőnek a zöldség- és gyümölcsárak is.
Illusztráció.
Fotó: Shutterstock
A Potsdami Éghajlatváltozási Kutatóintézet friss tanulmánya szerint az egyre növekvő átlaghőmérséklet 2035-ig évente akár 3,2 százalékponttal is emelheti az élelmiszer-inflációt, míg az általános inflációt évente 0,32-1,18 százalékponttal növelheti, írja a teol.hu. Az időjárásnak az élelmiszer-inflációra gyakorolt hatása majdnem kétszerese a teljes inflációra gyakorolt hatásnak. A tudósok a legkorszerűbb klímamodellek segítségével vizsgálták meg az extrém éghajlati tényezők - mint a magas hőmérséklet és a szélsőséges esőzések - inflációra gyakorolt hatását.
Európában csökkentek a termésátlagok
Két éve Európát súlyos aszály sújtotta, ami jelentősen csökkentette a termésátlagokat, és ez szintén hozzájárult az árak emelkedéséhez. Az elmúlt 500 év legnagyobb aszályát a súlyos és tartós csapadékhiány, valamint a májustól októberig tartó, ismétlődő hőhullámok sorozata okozta.
A megfigyelőközpont kulcsfontosságú aszálymutatók számításával, előrejelzésével és monitorozásával térképen ábrázolja az adott időszak aszályosságát. 2022 nyarán kimutatták, hogy az EU területének több mint egynegyede szeptember elején "riasztási" állapotban volt. Magyarországon ez az időszak a termőterületek 85 százalékát érintette.