Gazdaság

2024.08.21. 08:00

Használt gumiabroncsból túracipő - a Hankooknak fontos a fenntartató fejlődés és a társadalmi felelősségvállalás

A Hankook 2023/24-es ESG jelentésében (Environmental Social Governance) bemutatja 2023-as tevékenységeit és eredményeit , hogy mit tett és tesz a környezetvédelemért és a környezetében élőkért

Fekete Györgyi

Sajnos kevés hazai sőt dunaújvárosi vállalat és vállalkozás rendelkezik akkor társadalmi felelősségvállalással, mint a Hankook. Adományok, fejlesztések mellett a cég által létrehozott beszámoló mindezeket felölelő akciókon túl arról is beszámolt, hogy a környezetvédelemért, a fenntartható fejlődésért, az üvegházhatás csökkentésért mit tettek a termelés során és azon túl . A beszámoló tartalmazza, hogy a Hankook már 2009-ben felállított egy testületet, amely a társadalmi felelősségvállalással (CSR) foglalkozott. 

A vállalat 2018-ban bemutatott E.Circle nyilatkozata a fenntartható gumiabroncspolitikával és a körkörös gazdasággal kapcsolatban fogalmaz meg iránymutatást.  Tervek szerint a Hankook 2030-ra 46,2 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását a termelés során . A végső cél a zéró kibocsátás elérése 2050-re. A Hankook 2023-ra 12 százalékkal csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását gyártása során, valamint az 5 százalékkal az értékesítési láncban a 2019-es értékhez képest. Emellett a cég dolgozik azon, hogy közép- és hosszú távon csökkentse a termelésből és a főbb üzleti tevékenységekből üvegházhatású gázkibocsátást, beleértve a nyersanyag-beszerzést, az értékesítést és a befektetést.
Mivel a biodiverzitási kockázatkezelés egyre fontosabbá vált az elmúlt években, a Hankook dolgozik azon, hogy minimalizálja tevékenységei biodiverzitásra gyakorolt hatását. Emellett a Hankook aktívan részt vesz számos biodiverzitás-megőrző tevékenységben, köztük az „Our Forest” (A mi erdőnk) projektben, amely során fákat ültetnek hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó iskolák és egyedülálló anyákat segítő központok udvarába Koreában. A cég komolyan veszi társadalmi felelősségét minden területen, 2023-ban dolgozói több mint 10 000 órában végeztek önkéntes
munkát világszerte.

A vállalat Magyarországon is aktív a társadalmi felelősségvállalás területén. A „Hankook Értékteremtő Program” keretében évek óta számos szervezetnek nyújtanak segítséget helyi vagy országos szinten.
Az Abroncsadományozási Programban a vállalat olyan közhasznú alapítványokat, egyesületeket és nonprofit szervezetet támogat, amelyek egy adott közösség számára nélkülözhetetlen munkát végeznek. A Hankook Dolgozói Önkéntes Programban a vállalat munkavállalói, az általuk javasolt közhasznú szervezetek és közintézmények javára végezhetnek önkéntes munkát, amihez a Hankook biztosítja a szükséges anyagokat és eszközöket.
A vállalat ezenfelül rendszeresen adományoz – akár dolgozói kezdeményezésre is – jótékony célokra.
A Hankook a fenntartható termékek kifejlesztése érdekében a jövőben az innovatív technológiák kutatására támaszkodik. A termékek környezeti hatásának csökkentése érdekében az életciklusuk során - a nyersanyagok beszerzésétől a gyártásig, felhasználástól a hulladékgazdálkodásig - a cég  jelentős haladást ért el a természet erőforrásainak megőrzése és a karbongázok kibocsátása terén.  

A “re:move” gumiabroncs-újrahasznosítási projekttel a Hankook egy versenyképes, fenntartható irányítási stratégiát alkalmaz. A környezetbarát mobilitás területének egyik vezető vállalataként a Hankook a gumiabroncs-gyártásban keletkező hulladékot olyan újrahasznosított termékek előállítására használja fel, mint a cipő, longboard és túrafelszerelés. Ezek a termékek testesítik meg a vállalat környezetbarát jövőképét és egyúttal társadalmi értéket is teremtenek.
Ezen túlmenően a Hankook fenntartható ellátási láncot épít ki, gyakorolja az emberi jogok kezelését,értéket teremt az alkalmazottak számára, valamint aktívan részt vesz társadalmi kezdeményezésekben, hogy támogassa a helyi közösségeket és elősegítse a fenntartható jövőt.  A céget a kéthetente megjelenő amerikai „TIME” magazin és a „Statista” globális adat- és üzleti információs platform beválasztotta a „ A világ legfenntarthatóbb vállalatai 2024” listára. Emellett a 2024-es ázsiai-csendes-óceáni klímavezetők közé választották („Asia-Pacific Climate Leaders 2024”).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!